Zayıflayan bağışıklığa yoğurt ve salata

Zayıflayan bağışıklığa yoğurt ve salata

Yaşanan uzun süreli açlıkta bağışıklık sistemini güçlü tutmak oldukça önemli. Uzmanlar, 'Vücut direncini yoğurtla artırın, kan şekerini ise kurubaklagil tüketerek dengeleyin' uyarısında bulunuyor

Ramazan ayında tutulan oruç, bir ay süreyle beslenme düzenini tamamen değiştiriyor. Bu nedenle oruç tutarken vücudumuzun ihtiyacı olan gıdaları tüketerek dengeli beslenmek daha büyük önem kazanıyor. Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, oruç tutarken sağlıklı kalmanın sırrını şöyle özetliyor... 

HURMA KAN ŞEKERİNİ DENGELER 
İftarda boş mideye birden yüklenmeyin ve orucunuzu hurma ile açarak, uzun süren açlık nedeniyle düşen kan şekeri seviyenizi normale getirin. Ardından hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle devam edin ve biraz ara verdikten sonra ızgara, fırında veya haşlama olarak hazırlanmış tavuk ve köfte, dolma, etli kuru fasulye gibi besinlerle devam edin. 

SICAK DEĞİL, ILIK YEMEK TÜKETİN 
İftar sofralarını zenginleştiren kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcak çorbalar, mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunu önlemek için yemekleri ılık-sıcak arası tüketin ve mümkün olduğunca bol çiğneyin. 

YAĞ VE ŞEKERDEN UZAK DURUN 
Kızartmalar, hamur işleri, şerbetli tatlılar, aşırı baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma, gazlı içecekler hazımsızlık, mide yanmaları ve reflü, aşırı beraberinde getirir. 

BOL CACIK TÜKETİN 
Bağışıklık sistemi uzun açlıklarda daha çok zayıflar ve hastalıklara yakalanma riski artar. Bu yüzden bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yogurt, cacık ve salatayı sofralarınızdan eksik etmeyin. 

BAKLİYATLARI TERCİH EDİN 
Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, yarma, nohut, kurufasülye, barbunya, yeşil mercimek gibi tokluk hissi sağlayan besinleri tüketin. 

TATLI YERİNE KAYISI, ŞEFTALİ 
Ramazanda en az tüketilen besinler sebze ve meyvelerdir. Oysa sebze vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar, kabızlığı engeller ve tok tutar. Meyve ise şeker ihtiyacınızı gidererek aşırı tatlı tüketiminizi önler. Ağır tatlılar yerine erik, şeftali,kayısı,yenidünya ve yaz mevsiminin vazgeçilmezi karpuzu Ramazan sofralarınızda baştacı edin. 

SAHURDA YUMURTA, PEYNİR 
Sahur, Ramazan ayında sizi 15 saat boyunca tok ve sağlıklı tutacak besinleri tüketeceğiniz en önemli öğündür. Kaliteli protein olan yumurta, peynir ve ekmek sahur sofralarında mutlaka yer almaldır. 

NANE, REZENE VE PAPATYA ÇAYI 
Ramazan ayı yaz mevsimine rastladığı için sahurda ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir. İftardan sahura kadar azar azar ve sık sık su tüketilmeli, ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları gibi içilmelidir.

AĞRI KESİCİ ÇAY
Diyetisyen Emre Uzun bütün gün yaşanan açlık sonrası, baş ağrısı şikayetlerine karşı yemek sonrası rezene, zencefil ve mayıs papatyası çayının tüketimini öneriyor.
Uzun, Ramazan'da sıkça karşılaşılan bu şikayet için şu doğal tarifi verdi: Ağrı kesici çay tarifi: 

 1 tutam rezene 
 1 serçe parmağı kalınlığında kök zencefil 
 2 ince dilim limon Yapılışı: Yarım litre suyun içine bütün malzemeler atılarak, iftardan sonra 1-2 fincan tüketilebilir.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.