Zühal gezegeni-FOTO

Zühal gezegeni-FOTO

NASA'nın Batı literatüründe Satürn, Türkçe kaynaklarda Zühal gezegeni ve uyduları hakkında bilgi toplamak için gönderdiği Cassini adlı uzay aracından ilk veriler

Bazı ayetlerden anlaşılıyor ki, bu büyük dünya insan için yaratılmıştır. Ve yaratılışında, insanın istifadesi ille-i gaiye olarak nazara alınmıştır. Halbuki arzdan pek büyük olan Zühal’in, mesela beşeri faydalandıran, yalnız ziyneti ve zayıf bir ziyasıdır. Bu cüz’i fayda için ne suretle beşer ona ille-i gaiye olur?
Elcevap: Bir faydayı takip eden adam, bütün fikrini, hayalini o faydaya hasreder ve ondan maada birşeye bakmaz. Ve herşeye kendi hesabına bakar, kimseyi nazara almaz. Hatta kendisini ille-i gaiye zanneder. Binaenaleyh, bu gibi adama karşı makam-ı imtinanda söylenilen o gibi kelamlarda mübalağa yoktur. Evet, binlerce hikmetler için yaratılan Zühal’in herbir hikmetinde binlerce cihetler ve herbir cihetinde binlerce istifade edenler bulunduğu halde, "Hilkatinde o adamın istifadesi, ille-i gaiyeden bir cüz olarak düşünülmüştür" denilirse ne manii var? Çünkü ille-i gaiye, daima basit birşeyden ibaret değildir. (Bediüzzaman Said Nursi, İşaratü'l İ'caz)

Bu görüntü, Cassini tarafından Zühal'in halkasının karanlık yüzüne 39 derece yukardan çekilen 45 resmin birleştirilmesiyle elde edildi. 9 Mayıs 2007 günü çekilen bu görüntü sırasında Cassini, Satürn'e yaklaşık 1,1 milyon kilometre uzaklıktaydı.

Zülal'in beşinci büyük uydusu Rea'nın 576 bin kilometre mesafeden görünümü. Resim, pixel başına 3 kilometrelik çözünürlüğe sahip.

2006 yılı Haziran ayında çekilen bu resimde Rea, Satürn'ün en büyük uydusu Titan'ın önünden geçiyor. Arkalarında ise güneş var.

2007 Eylül ayında çekilen bu resim ise, Zühal gezegeninin uydularından Iapetus'un yüzeyinin 3 bin 870 kilometreden görünümü.

Yüzeyi, 1001 gece masallarındaki Ali Baba, Sinbad, Aladdin, Semerkant, Serendip gibi isimlerle anılan kraterlerle kaplı Satürn uydusu Enceladus. Cassini 9 Ekim 2008'de 83 bin kilometre uzaklıktan bu resmi çektiği sırada Zülal'in gölgesi uydunun üzerindeydi.

 

Cassini, Satürn'ün B Halkasına garkolmuş halde. Bilimadamları, halkadaki kesik kesik halleri, geçici çekim kümelenmeleri sonucunda oluştuğunu tahmin ediyor. 8 Aralık 2008'de resim çekilirken uydu, Satürn'ün yüzeyine 710 bin km mesafedeydi.

 

Satürn'ün uyduları zaman zaman halkaların içine girerek yırtılmaya sebebiyet veriyor. 14 Ocak 2009 günü çekilen bu nefes kesici resimde, Satürn'ün uydularından Prometheus'un, gezegenin F Halkasına garkolup yırtılmaya yol açmasından sadece yarım saat sonra

 

28 Nisan 2006 günü çekilen bu resimde Epimetheus uydusu, A ve F halkalarının arasında görülüyor. Arkadaki devasa gökcismi ise, Satürn'ün en büyük uydusu Titan.

 

24 Şubat 2009 günü 866 bin kilometre mesfeden Satürn gezegeninin kuzey yarık küresi ve halkaları.

 

Satürn'ün uydularından Tethys'in gölgesi, gezegenin yüzeyinde. Bu fotoğrafın çekildiği 1 Ekim 2008 günü Cassini gezegene 615 bin kilometre mesafedeydi.

 (Haber 7)