100 çocuktan 84'ünün dişi çürük
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, 0-12 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 84'ünde en az bir çürük diş olduğuna dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığınca başlatılan çalışma çerçevesinde Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından Kepez ve Döşemealtı ilçelerindeki 16 ilköğretim okulunda eğitim gören birinci sınıf öğrencilerine diş fırçası ile yüzeysel flor uygulaması yapıldı.
Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türksel Dülgergil'in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmada, Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Hatice Özden Şener ve görevli diş hekimleri tarafından öğrencilere eğitimler verildi. Öğrencilere diş fırçası dağıtan diş hekimleri daha sonra çocuklara doğru fırçalama yöntemlerini anlattı.
Bu sırada çocuklardan bazıları düzenli olarak dişlerini fırçaladıklarını belirtirken, kimisi ise hiç diş fırçası olmadığını ifade ederek, dişlerini fırçalamadığını söyledi.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA KORKUTAN RAKAMLAR
Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türksel Dülgergil, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Sağlık Bakanlığıverilerine göre 0-12 yaş aralığında en fazla görülen hastalığın ''diş çürüğü'' olduğunu belirterek, ''Her 100 çocuktan 84'ünde en az bir çürük diş var'' dedi.
Yapılan araştırmalarda 12 yaşına giren çocukların büyük bir bölümünde en az iki çürük diş tespit edildiğini ifade eden Dülgergil, ''Bu çocuklar hayata 2-0 yenik başlıyor'' ifadelerini kullandı.
Fırçalama alışkanlığının 6 yaşına gelinceye kadar edinilmesi gerektiğini vurgulayan Dülgergil, 6 yaş grubundaki çocuklarda diş fırçalama oranının yüzde 10-12'lerde olduğunu bildirdi. Çocukluk döneminde alınacak önlemlerle dişte ömür boyu koruma sağlanabildiğine işaret eden Dülgergil, ''Ama ne yazık ki çocuklarımız çürükten gol yiyerek hayata başlıyor. 20'li yaşlarda en az 2-3 diş kayıp hale geliyor'' diye konuştu.
9 yaşına gelen her 100 çocuğun 24'ünde en az bir diş çürüğü ya da kaybı olduğunu vurgulayan Dülgergil, diş kaybının Türkye'de çok fazla olduğunu söyledi. Dülgergil, Türkiye'de 35-40 yaşından itibaren diş çekilmesinin başlıca nedeninin ise diş eti problemi olduğunu kaydetti.
Diş eti hastalığı ile çürüğün, kalp ve üst solunum yolu hastalıklarını beraberinde getirdiğini bildiren Doç. Dr. Dülgergil, çocuğunu üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle sık sık doktora götürmek zorunda kalan ebeveynlere, çocuğun ağzında diş çürüğü olup olmadığını, ağız sağlığını sormak gerektiğini belirtti.
İlköğretim birinci sınıfın fırçalamayı öğretmek için son şans olarak kabul edildiğini kaydeden Doç. Dr. Türksel Dülgergil, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çocuklara toplu olarak dişlerin fırçalanması noktasında hatırlatma eğitimi yapılarak, ikinci yılın sonunda çocuklara gecikmiş de olsa fırçalama alışkanlığı kazandırılabilir. Diş fırçalamayı bu yaş grubu çocuklarda yüzde 30-35'e bile çıkarsak bu ülkemiz için olağanüstü bir rakam. Fırçalamayı öğretmen zorundayız. Fırçalamayı öğrettiğimiz an bu işi halletmiş olacağız.''
Avrupa'da çocuklara fırçalama alışkanlığı kazandırmak için yapılan fırça ve jel uygulamasının 1950'li yıllarda başladığına dikkati çeken Dülgergil, Türkiye'de bu eğitimin yeni başladığını bildirdi.
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırma konusunda annelere büyük görev düştüğünü vurgulayan Dülgergil, hem anne eğitimini sağlamak hem de süt dişte çürük olmasın diye florlu vernik ve diş ojesi uygulamasını başlattıklarını anlattı.
Günde en az bir kez çocuğuna dişlerini fırçalaması için annelerin uyarıda bulunmasını isteyen Dülgergil, çocuğun kaderini değiştirme anlamında annenin rolünün çok büyük olduğunu vurguladı.
Haber 7