13. Lem'a'da insan davranışlarına dair önemli sırlar varlar

13. Lem'a'da insan davranışlarına dair önemli sırlar varlar

Bediüzzaman’ı çok düşündüren bir mesele vardır. Bizim aklımıza takılan soru onun da takılmıştır aslında

Risale Haber-Haber Merkezi

Mustafa Ulusoy, Risale-i Nur’un On Üçüncü Lem’a’sının insan davranışlarının hangi etmenler dahilinde şekillendiğine dair önemli sırlar sunduğunu söyledi.

Zaman'daki yazısında bazen kendi hatamızdan dolayı nazarımızda kendimizi sildiğimizi, bazen de başkalarının hatalarından dolayı başkalarını bir çırpıda sildiğimizi ifade eden Ulusoy, bizim aklımıza takılan soruların Bediüzzaman Hazretlerinin de aklına takıldığını belirtti.

Ulusoy'un yazısı şöyle:

Risale-i Nur’un On Üçüncü Lem’a’sı insan davranışlarının hangi etmenler dahilinde şekillendiğine dair önemli sırlar sunar bize. Mealen, “De ki: Ey Rabb’im, şeytanların vesveselerinden Sana sığınırım. Onların yanımda bulunmalarından da, yâ Rabbi, Sana sığınırım. (Mü’minûn: 97-98)” ayetlerini Zamanın Bedii öyle bir tefsir eder ki; karşımızda kendimizi bulur, kendimizi tanımaya başlarız.

Tefsirini hayatın içinde beliren sorunlar üzerinden yazma hususiyetini taşıyan Bediüzzaman’ı çok düşündüren bir mesele vardır. Bizim aklımıza takılan soru onun da takılmıştır aslında. “Cenab-ı Hak, Kütüb-ü Semaviye’de beşere karşı şu Cennet gibi azîm mükâfat ve Cehennem gibi dehşetli mücazatı göstermekle beraber çok irşad, ikaz, ihtar, tehdid ve teşvik ettiği halde; ehl-i iman, bu kadar esbab-ı hidayet ve istikamet varken hizb-üş şeytanın mükâfatsız çirkin zaîf desiselerine karşı mağlub olmaları, bir zaman beni çok düşündürüyordu. Acaba iman varken, Cenab-ı Hakk’ın o kadar şiddetli tehdidatına ehemmiyet vermemek nasıl oluyor? Nasıl iman gitmiyor?”

İlgili metnin Beşinci İşaret’inde yazdığına göre, hepimizin hayatında en az bir kere yaşadığı halden o da nasibini alır. “Yüz hakikat dersini kalben tasdik ile beraber benden işittiği ve bana karşı da fazla hüsn-ü zannı ve irtibatı varken,” diye tarif ettiği birisi ne yapmıştır biliyor musunuz? Said Nursi gibi birinden yüz hakikat dersini al ve sonra git, “kalbsiz ve bozuk bir adamın ehemmiyetsiz ve riyakârane iltifatına” kapıl. Burada kalmaz iş. Asrın Adam’ının kalbini daha incitir bu insanlar. “Onun lehinde benim aleyhimde bir vaziyete geldi.”

İnsanda bu derece sukut olabilir mi?

Ne kadar zor bir durum değil mi Zamanın Bedii için? İnsanı kahreden bir hal. Bediüzzaman şaşkınlığını şöyle ifade eder: “Fesübhanallah dedim, insanda bu derece sukut olabilir mi?” Bediüzzaman farkını bir kere daha ortaya koyar ve “Ne kadar hakikatsiz bir insan idi, diye o biçareyi gıybet ettim, günaha girdim,” diyerek meseleyi bağlar.

Bediüzzaman, kendi aleyhine dönen bu insanın durumunu bir alçaklık olarak görmeyi, hakikatsiz insanmış demeyi neden gıybet olarak görmekte, günaha girdim demektedir?

Bunun sırrı şeytan ve nefiste saklıdır. Önce kulaklarımıza küpe olacak şu net tespiti yapar: “Hem ehl-i imanın desais-i şeytaniyeye kapılmaları, imansızlıktan ve imanın zaîfliğinden olmadığını, hem günah-ı kebairi işleyen küfre girmediğini..” Yine kendi yaşadığı tecrübede, “benim o bîçare arkadaşım da yüz ders-i hakikatı bir herifin iltifatına feda etmesi, düşündüğüm gibi çok sukut ve dehşetli alçaklık olmadığını anladım. Cenab-ı Hakk’a şükrettim, o vartadan kurtuldum,” diye yazar.

Yazının tamamı için tıklayınız