2 milyar insan internete İstanbul üzerinden bağlanacak

2 milyar insan internete İstanbul üzerinden bağlanacak

Turkcell grup şirketi Superonline'ın içinde yer aldığı ve RCN (Regional Cable Network) adını taşıyan proje ile 2 milyar insana internet götürülecek.

Ortadoğu'yu Türkiye üzerinden dünyaya bağlayacak proje, 7 bin 750 kilometrelik bir güzergahta; kesintisiz karasal internet altyapısı sağlayacak. Birleşik Arap Emirlikleri'nden başlayan fiber optik kablo hattı, sırasıyla Riyad (Suudi Arabistan), Amman (Ürdün) ve Tartus'tan (Suriye) geçerek İstanbul'a kadar uzanacak. Proje ile ilk defa Ortadoğu'da Körfez bölgesinin tamamını kapsayacak. RCN projesi, aynı zamanda deniz altı data hattının en önemli alternatifi olacak. Hat yaklaşık 1 milyar TL'ye mal olacak ve 2011'in ikinci yarısında kullanıma açılacak.

Projenin tanıtımı Ankara Hilton Oteli'nde düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projeyi bölgesel işbirliği adına önemsediğini söyledi. Projeyle, bölgede yaşayan insanların birbiri ile olan etkileşimleri, dostluklarını ve kardeşliklerinin daha da geliştirileceğini vurguladı. Türkiye'nin asırlardan beri coğrafi konumunun getirdiği sorumluluğu, bugün yerine getirme noktasında da önemli bir adım atmış olduğunu kaydetti. Yıldırım, hattın yedekli olmasının önemini şu sözlerle açıkladı: "Bu hattın yedekli olması büyük önem arz ediyor. Biliyorsunuz 4-5 yıl önce Akdeniz'de yaşanan bir deprem sonrası, iletişim kabloları koptu ve iletişim bir hafta gerçekleştirilemedi. Çünkü o hattın yedeği yok. RCN hattının ise yedeğinin olması, bu bakımdan çok önem arz ediyor."

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, iletişimde internetin önemini önceki gün başından geçen bir hadiseyi örnek vererek şöyle anlattı: "Aşırı yağış nedeniyle Konya'nın Bozkır Dere beldesinde sel olmuş. İncelemeye gittim. Vatandaşlarla sohbet ederken, içlerinden biri, 'Size çok teşekkür ederim. Bunlar gelir geçer. Ancak siz bizim buraya ADSL'i getirdiniz. Bize yaptığınız en büyük hizmet budur.' dedi. İnternet ile fırsat eşitliğini sağlamış oluyoruz ve bilgiye erişmede Dere beldesindeki vatandaşımız ile İstanbul ve Ankara'da yaşayan vatandaşlar arasındaki fark ortadan kalkıyor." Törende konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise projeyi, Türkiye'yi bölgesinde geleceğe taşıyacak bir kablo ağı olarak gördüklerini söyledi. "Bizim hayalimiz, internetin ortaya çıkardığı fırsat eşitliğini ülkemiz ve bölgemiz adına hayata geçirmektir." diyen Ciliv, internetin hem bireyler hem de şirketler adına bölgelerin kalkınması için önemli bir rolü olduğuna vurgu yaptı. Proje ile Türkiye'nin bölgenin bir üssü, merkezi haline geleceğini ifade eden Ciliv şöyle devam etti: "5 ülkeden 7 firma bir takım oyunu kurarak Türkiye bölgesinde ve dünyada dev bir projenin adımını atıyor. Bölgedeki 200 milyona yakın nüfusa hızlı, kesintisiz, ucuz internet sunulacak. Türkiye, Avrupa'yı, Amerika'yı, Asya'yı, Uzakdoğu'yu birbirine bağlayan bir köprü haline geliyor. Dünyada sınırları kaldırıyoruz." Ciliv, bu dev altyapı projesi sayesinde Füceyre ile İstanbul arasında bir internet otoyolu kurulduğuna dikkat çekti. Ciliv, "Proje, bugüne dek yalnızca tek şeritli ve çakıllarla dolu bir patikada güç bela ilerleyen internet trafiğinin, pürüzsüz ve çok şeritli bir otoyol üzerinde hızla ve rahatlıkla akabilmesini sağlayacak. Bu otoyoldaki en kritik duraklardan biri de İstanbul. Proje içerisinde Doğu'nun Avrupa'ya açılan internet kapısı olarak konumlanan İstanbul, bu jeostratejik konumuyla dünyanın yeni internet üssü olacak." diye konuştu.

Kablo hattı 2011'in ikinci yarısında bitiyor

RCN Projesi, 5 ülkenin en önemli telekom şirketlerini bir araya getiriyor. Her biri iletişim teknolojileri alanında kendi ülkelerinin en önde gelen şirketleri olan Etisalat (BAE), Mobily (Suudi Arabistan), Ürdün Telekom/Orange Jordan ve Mada-Zain Ortaklığı (Ürdün), Suriye Telekom İdaresi (Suriye) ve Superonline (Türkiye), bu işbirliğiyle su altı kablolarının en yoğun birleşim noktalarından olan Füceyre'den Avrupa'ya uzanan bir altyapıya imza atıyor. Tamamlandığında 1 milyar TL'yi bulacak fiber optik hat, 2011'in ikinci yarısında kullanıma açılacak. Ortadoğu bölgesinde en geniş nüfusa doğrudan hizmet verme potansiyeline sahip RCN Projesi, yedekli rotasıyla ve uzandığı yakın coğrafya ile toplam 2 milyar kişinin, daha güvenilir, kesintisiz ve hızlı internet bağlantısına kavuşmasını sağlayacak. Geçtiği ülkelerin internet ihtiyacını karşılayacağı ve hattın yol aldığı tüm ülkelerde tercih edilen transit trafik rotası olacağı öngörülen proje sayesinde bölgede internet erişimi çok daha hızlanacak.

Füceyre'den İstanbul'a uzanacak ve halen Bulgaristan sınırında hazır durumda olan yaklaşık 15 bağlantı noktası üzerinden Avrupa'ya ulaşma fırsatı oluşturacak RCN altyapısı, saniyede 12,8 terabit veri taşıma kapasitesine sahip. Fiber optik kabloların izleyeceği iki farklı rotada ilk aşamada saniyede 2,4 terabit kapasite aktif hale getirilecek. Benzerlerinden farklı olarak RCN'de yer alan tüm operatörler, ilk günden itibaren her iki fiber optik kabloyu da yalnızca bu iş için ayıracak ve bu sayede hem bir hatta çıkan sorun diğerine yansımayacak hem de altyapının gerektiğinde güncellenmesi çok daha kolay hale gelecek.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.