3-4 yaş çocuğu nelere kadir
Hepimiz çocuklarımızın zeki, özgüveni yüksek, duygusal ve sosyal uyumu başarabilen bireyler olması için çabalarız.
Çocukluk çağının 3-4 yaş dönemi, farkındalığın arttığı, aileyle, çevreyle, yaşıtlarla iletişimin ve sosyal adaptasyonun oluşmaya başladığı dönemdir. Gerek dil gerekse vücut uzuvlarını kullanma becerileri, ayrıca çevreyi ve insanları algılama belirgin olarak aktif hale gelmiştir. Bu aktifleşme sürecinde erişkinleri bitmek bilmeyen sorular biraz zorlayabilir. Artık karşınızdaki çocuk tatmin olmayı bekler. Öğrettikleriniz ve sorularına yaklaşımınız, çocuğunuzun geleceğe açılan sosyal ve ruhsal gelişim penceresinde çok önemlidir. Bu nedenle sabırlı, güvenli, istikrarlı ve gerçeğe en uygun, kısa ve öz açıklamalı bir yaklaşım elzemdir.
Hepimiz çocuklarımızın zeki, özgüveni yüksek, duygusal ve sosyal uyumu başarabilen bireyler olması için çabalarız. Bu gelişmelerin olması için çocuklarımıza dil gelişimi, hafıza, muhakeme, problem çözme, düşünme, hayal kurma, yaratıcılık gibi kavramları dengede ve doğru şekilde yönlendirerek kazandırabiliriz. Sosyal ve duygusal zeka daha çok oyun oynama, paylaşma ve doğru yaptığı şeylerde kararında onaylanmayla pekiştirilir.
Gelişim basamaklarını bilmeliyiz
Bu yaşlarda çocuklarımızı pozitif yönde geliştirmek için, öncelikle onların gelişim basamaklarını bilip, algılayabildikleri ve anlayabildikleri ölçüde desteklemeliyiz.
Bilişsel, duygusal ve sosyal olarak 3-4 yaş çocuğu benmerkezcidir. Bir yandan da iki yaş sendromunu geride bırakan, daha olgun ve sosyal uyumu artmış bir çocuktur. Yaşıtlarını ve yetişkinleri taklit eder. Özellikle davranışları çok iyi gözlemleyip taklit olarak yansıtır. Cinsiyet farklılıklarını öğrenir. Kızlar anneye benzemeye çalışıp topuklu ayakkabılar giymek, makyaj yapmak, oje sürmek isteyebilirler. Erkek çocuklar da babaya özenirler. Bu dönemde kendi cinsiyetlerine uygun davranış ve giysilere yönlendirilmelidirler. Cinsiyetlerine uygun, annebabaya özenti davranışları çok eleştirilmez, hoş görülür ise cinsel kimlikler daha güvenli ve sağlam gelişir.
Meraklı bakışlar ve sorularla sürekli erişkinlerden açıklama beklerler. Dünyaya nasıl geldiklerini öğrenmek isterler. Bu yaşlarda daha bağımsız, çevreyle inatlaşma ve kavgayı azaltmış, daha paylaşımcı ve uzlaşmacıdırlar. Sembolik düşünme ve dil yetenekleri gelişir. Sosyalleşme önemlidir. Grup oyunlarına ilgileri artar, yaşıtlarıyla oynamayı severler. Bazen oyuncak paylaşmada sorun çıkarabilseler de toplum kurallarını öğrenmeye başlarlar. Sorun çıkardıklarında oyundan atılabileceklerini öğrenirler. Sembolik oyun sürecinde kitap okur gibi sayfaları çevirir, bebekleriyle konuşur, anne ya da baba olurlar. Şarkılar ve tekerlemeler öğrenmeye başlarlar. Basit resimler ve boyamalar yapabilirler. Ayakkabılarını giyip çıkarabilir, düğme ilikleyebilirler.
Gelişimi nasıl destekleyebiliriz?
Çocuğumuzun yaratıcılığını arttırarak zeka gelişimini destekleyebiliriz. Her şeyi hazır sunmak ya da müdahaleyle oyuncaklarını çözmesine yardımcı olmak yerine kendisinin keşfetmesini sağlamalıyız. Oyuncaklarının bir kısmını, malzemelerinitemin ettikten sonra kendisinin oluşturmasına izin vermeliyiz. Sembolik oyunlarla, mesela tahta bir çubuğu at, küçük su şişesini bebek, saç fırçasını mikrofon gibi düşünüp hayal gücünü kullanabilir. Bu,zekasının geliştiğinin göstergesidir.
Bu yaş çocuğu dört ana rengi bilir ve şekilleri tanır. Farklı renk ve şekilde kartlar hazırlayıp, eşleştirme ya da farklıyı bulma oyunları oynayarak algı ve dikkatlerini arttırabilirsiniz.
Aile Haber