3. Eğitim Yayıncılığı Çalıştayı başladı
Ankara'da devam ediyor
Risale Haber-Haber Merkezi
Ankara Hamiyet Vakfı ve Uluslararası Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin düzenlediği "3. Eğitim Yayıncılığı Çalıştayı" başladı.
Çalıştay oturumunda Hakikat, Hikmet ve Marifet Eksenli yayıncılık örnekleri konuşuldu. Bu çerçevede örnek çalışmalar yapan Mehmet Ali Gündoğdu, Özkan Öze, Furkan Aydıner, Adem Tatlı, Halit Ertuğrul, Fatih Karabulut, Serkan Durmuş örnek yayınlarını tanıttılar.
İlim heyeti çalıştayın amacı şu şekilde açıkladı:
"Bu çalıştayda öncelikli amaç, menfiliklerden arındırılmış bilimi olabildiğince safiliği ile sunan kitapları kaleme alacak heyetleri teşkil etmektir. Bu toplantı tarafları bir araya getirerek yayıncılık konusundaki potansiyelleri harekete geçirmek istemektedir. Yayıncılık sahasında bir tür hizmet içi eğitim programıdır. Öz değerlerimizle yoğrulmuş, bilimsel muhteva ve derinlik kazandırılmış, manevi ve maddi olarak kemale ermiş, hikmet ve hakikat sunacak ders kitap ve eğitim materyallerine olan ihtiyaç sürekli gündeme gelmektedir. Şubat 2013'te yapılan Eğitimde Paradigma Dönüşümü Çalıştayı (Üsküdar Üniversitesi, 8-9 Şubat 2013, 1. Eğitim Yayıncılığı Çalıştayı) bu ihtiyacın üst düzeyde dile getirildiği bir platform oldu. Bu toplantıda, yol haritası niteliğinde çözüme yönelik raporlar hazırlandı. Bu raporlarının bir kısmınının linkleriwww.akademikplatform.net sitesinde yer almaktadır. İç Anadolu Bölgesi Öğretmenler toplantısında (Aksaray, 25 Mayıs 2013) konu tekrar masaya yatırdı (2. Eğitim Yayıncılığı Çalıştayı). Eğitim Yayıncılığı Çalıştaylarında öğretmen, akademisyen ve yayıncılar işbirliğinde kendi öz kaynaklarımızdan doğan ve medeniyet değerlerimizi yansıtan ders kitaplarını, eğitim materyallerini hazırlamak-üretmek için neler yapılabileceği konuşuldu. Aynı şekilde Akademisyenler yıllık umumi toplantısında (29 Haziran 2013, Eğitim Yayıncılığı Paneli) konu bir kere daha ele alındı. Eğitim yayıncılığında muhteva-kimlik sorunu başlıklı panelde 'Yeni Dünya Algısı ve Bilginin Dönüşümü' konuşuldu."
Toplantılardan çıkan sonuçlar da şöyle özetlendi:
-Ders kitaplarının bilimselliğinin ve çağdaşlığının analizi yapılarak ders kitaplarındaki jakoben ve ideolojik (materyalizm, darwinizm, naturalizm…) unsurların belirlenmesi ve ayıklanması, ders kitaplarının bilimsel derinliğe ve manaya kavuşturulması.
-Ders kitaplarının benimsetme ve şartlandırma, ezber mantığından kurtarılarak; başta “temsil Metodu- canlandırma-kurgu” ve soru-cevap metodu gibi keşfe dayalı öğrenmeyi sağlayan eğitim metotlarının manayı harfi bakış açısının kazandırılması, öğrenme sanat ve usüllerinin (yaparak ve yaşayarak öğrenme-uygulama) hakim kılınması.
-Ders kitabı yayıncılığı örnek eğitim materyali (dijital yayınlar, FATİH Projesi, Yardımcı Kaynaklar) üretilmesi için çalışmalara başlanması, Bu tür çabalara destek verilmesi.
-Medresetüzzehra Hakîkatının anlaşılması ve kendi eğitim modellerinin hayata geçirilmesi, eğitim üzerindeki materyalist işgalin görülmesi en önemli öncelik olarak görülmelidir.
-Ders kitaplarının yazımı hususunda öğretmenlerin aktif rol almaları ve akademisyenlerle birlikte çalışma yapmaları için ortam hazırlanması ihtiyaçtır. Kitap yazımında uzman kişilerden (psikolog, sosyolog, pedagog, dil bilimci, editör, görsel sanatlar uzmanı, felsefi arka plan uzmanı…) heyetler oluşturulmalı çabalara her yerde destek verilmelidir.
Medresetüzzehranın bazı eğitim paradigmaları:
-“Taklit” yerine “tahkik” ve “tefekkür.”
-“Malumat” yerine “marifet” ve “hikmet-hakikat."
-Sınav için değil İhtiyaç odaklı eğitim. (Merak ilmin hocası, ihtiyaç terakkinin üstadı)
-Sınav için değil, fazilet için, hakikat için ilim.
-İdeal verme. (Kimin himmeti milleti ise o tek başına bir millettir.)
-Herkese fen eğitimi. (kainat kitabını ve kendisini okuyabilen insan yetiştirme.)
-Öğretmen yerine (empoze ve dayatma anlayışı yerine) muallim ve “ders arkadaşı” modeli.
-Başkasına değil kendi nefsine hitap eden muallim anlayışı. (öğretme yerine öğrenme)
-İşbirliği halinde öğrenme, takım ruhu (zaman cemaat zamanı, şahs-ı manevi.)
-Benimsetme-şartlanma yerine akla kapı açmak, iradeyi elden almama yaklaşımı
-Hakikatlerin kolay anlaşılmasında isbat ve temsil metodu. Bilgiyi doğrudan hazır sunma değil. Etkinliğe ve keşfe dayalı öğrenme.
-Ham ve faydasız bilgi yerine hakikat ve hikmet. (Hazmedilmeyen ilim telkin edilmemeli, Alim-i mürşit koyun olmalı kuş olmamalı)
-Öğrenimin hikmet burcu: Tefekkür, hayret ve marifet (kendisini ve kainat kitabını okuyabilen öğrenci yetiştirme.)
-Öğrenimin sanat burcu: Üretkenlik, bilginin kullanımı, piyasa-sektör-uygulama ile iç içe bir eğitim (eğitimi dersliklerin dışına taşımak ve yerinde öğrenim), (bizim düşmanımız cehalet zaruret ihtilaftır; bu üç düşmana karşı sanat, marifet ve ittifak silahı ile mücadele)
-Eğitimin ana unsurlarından dil ve kavram eğitimi. (Zengin Türkçe, Dili Kazanma)