5 milyon 760 bin çalışan kadın, psikolojik şiddet görüyor!

5 milyon 760 bin çalışan kadın, psikolojik şiddet görüyor!

Özel sektörde çalışan N.Ö. doktorasını yapmış, bir çocuk sahibi bir kadın. Yaşadığı mobbing, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde son bulmuş.

Zeynep Haşlak'ın haberi:

Daha önce çalıştığı 5 işyerinde de psikolojik şiddet yaşayan N.Ö., son işinde ise kadın yöneticisinin mobbingine maruz kalmış. Kadın yönetici, toplantılarda genç kadını sürekli azarlar ve ağlayarak toplantıdan çıkmasına neden olur. Belli aralıklarla performans düşüklüğü gerekçesiyle savunması istenen N.Ö., bu süreçte birçok psikolojik ve psikosomatik sorun yaşar. Evde de kocasıyla sorunlar yaşamaya başlayan N.Ö., sonunda hastaneye yatırılır ve çocuğunu emzirmeyi unutacak kadar kendini kaybeder. Tüm bu yaşananlar birçok kadının iş hayatında yaşadığı psikolojik şiddetin bir örneği. Türkiye’de yaygınlaşan mobbing, en çok kadınları mağdur ediyor. 24 milyon çalışanın yüzde 40’ına mobbing uygulandığını söyleyen Mobbing ile Mücadele Derneği Genel Başkanı Hüseyin Gün, mobbing vakalarının yüzde 60’ının ise kadınlara yönelik olduğunu vurguluyor. Yaklaşık 5 milyon 760 bin kadın, işyerinde en az bir kez psikolojik şiddete maruz kalıyor. Kadınlar en çok kamuda; eğitim ve sağlık sektöründe mobbinge maruz kalıyor.

Hüseyin Gün, şu bilgiyi veriyor: “Yoğun olarak mobbingi uygulayanlar erkek. Ancak kadınlar, kendi cinslerine çok daha şiddetli, planlı ve sofistike taktiklerle mobbing yapıyor.” Mobbing ile mücadele yasası çıkarılmasını öneren Gün, kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın etkin bir denetim mekanizması kurulmasını tavsiye ediyor. Gün, mobbing yapanlara ağır yaptırımlar getirilmesi gerektiğini belirtiyor.  Psikolojik şiddetin en önemli yansımasının yetersizlik duygusu olduğunu aktaran psikiyatrist Dr. Gülcan Özer ise yapılan araştırmalarda kadınların aile içinde de yüzde 50-52 oranında psikolojik şiddet gördüğünü söylüyor. Psikolojik şiddet uygulayanların önemli çoğunluğu geçmişlerinde şiddet yaşamış ya da şiddete şahit olan kişiler. Özer, bu sebeple şiddet uygulayanın da tedavi edilmesinin şart olduğunu kaydediyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.