63 ülkeden öğrenci aynı İmam Hatip lisesi'nde eğitim görüyor

63 ülkeden öğrenci aynı İmam Hatip lisesi'nde eğitim görüyor

Fatih'teki tarihi Darüşşafaka binasında hizmet veren Fatih Sultan Mehmet Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, 63 ülkeden 402 öğrenci bir arada eğitim görüyor.

Fatih'teki tarihi Darüşşafaka binasında hizmet veren Fatih Sultan Mehmet Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, 63 ülkeden 402 öğrenci bir arada eğitim görüyor.

Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz döneminde 1873 yılında inşa edilen okul, Darüşşafaka'nın buradan taşınmasından sonra bir süre atıl kaldı.

Restorasyona alınan bina, 2010 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Fatih Sultan Mehmet Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne tahsis edildi.

İlk olarak 2010-2011 eğitim öğretim yılında faaliyete başlayan okul, 2011-2012 eğitim öğretim yılında uluslararası (misafir) öğrencilere de eğitim vermeye başladı. İlk yıl 34 ülkeden 130 uluslararası öğrenci bu okulda eğitim alırken, 2017-2018 eğitim öğretim yılında bu sayı 56 ülkeden 216 öğrenciye, 2018-2019 yılında ise 63 ülkeden 230 uluslararası öğrenciye çıktı. Mevcut durumda, okulda 172'si Türk olmak üzere, toplam 402 öğrenci eğitim görüyor.

Yurt, yemek ve burs imkanları da bulunan okula, Asya, Afrika ve Balkanlar olmak üzere 3 bölgeden öğrenci kabul ediliyor. Eğitim dili Türkçe olan okulda, uluslararası öğrenciler 9. sınıfın 1. döneminde yoğun olarak Türkçe dersi görerek, öncelikle Türkçe'yi öğreniyorlar. Bunun yanında ilk dönemden itibaren Anadolu İmam Hatip Lisesi programına uygun olarak, Arapça, Kur'an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler dersleri de öğrencilere veriliyor.

Okulda, hafızlık eğitimini tamamlamış yaklaşık 30 civarında öğrenci bulunuyor. Bununla birlikte Türkiye'ye geldikten sonra hafızlığa başlayan yaklaşık 45 öğrenci var.

Çok farklı dillerin konuşulduğu okulda, hem misafir hem de Türk öğrenciler, iyi derecede Arapça ve İngilizce öğreniyor.

Öğrenci seçmek için 80 ülkeye ekip gönderildi

Fatih Sultan Mehmet Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Bayram Kefeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda yabancı öğrencilerin zorlu süreçlerden geçerek eğitim almaya hak kazandığını söyledi.

Her yıl artan sayıda öğrencinin okullarına başvuruda bulunduğunu dile getiren Kefeli, "Okulumuzda 63 farklı ülkeden öğrenci, birlikte eğitim almaktadır. Öğrencilerimizin üçte ikisi uluslararası ve üçte biri Türk öğrencilerden oluşmaktadır. Japonya, Endonezya, Malezya, Afrika’nın tüm bölgeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile Orta Avrupa’dan öğrencilerimiz mevcut." diye konuştu.

Öğrencilerin sınavla okula kabul edildiğini aktaran Kefeli, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimiz kendi ülkelerinde sınava girmekteler. Mart-Nisan ayında bu okullarda okumak için başvuru yapılır. Türkiye'den yaklaşık 80 ülkeye, gruplar halinde öğrencilerin seçimi için ekipler yollanır. Orada sınav ve mülakat yapıyoruz. Sınav sonucuna göre öğrenci seçiliyor. Mesela ben geçen sene Uganda'da idim. Uganda'da 70'in üzerinde burada okumak için başvuran öğrenci vardı. Sınav yapıldı ve sınav sonucunda 7 veya 8 öğrenci ülkemizdeki okullara yerleşmiş oldular. Bu proje Türkiye Diyanet Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün bir projesidir. Başvurular, Diyanet Vakfı internet sayfası üzerinden yapılır."

Kefeli, şu ana kadar 4 dönem mezun verdiklerini belirterek, bu sene, yetiştirdikleri öğrencilerin üniversitelerden de mezun olacağını anlattı.

Yabancı mezunlarının tamamının üniversiteye yerleştiğine dikkati çeken Kefeli, "Bizden mezun olup da üniversiteye giremeyen öğrenci yok. Türk öğrencilerimiz de aynı şekilde." dedi.

"Hangi ülkeye gitsek öğrencimizle karşılaşıyoruz"

Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi projesinin çok önemli bir amaca hizmet ettiğine dikkati çeken Kefeli, "Burada 63 ülkeden öğrenci bulunması, hem bu 63 ülke için hem de bizim için çok çok önemli bir kazançtır. Tarihte olduğu gibi ümmet bilinci burada yerleşmiş oluyor. Bir öğrenci düşünün, Uganda’dan, Endonezya’dan, Malezya’dan, Hindistan'dan arkadaşı var. Ümmetin kardeşliği, inşallah bu vesile ile daha da hızlı sağlanmış olacak. Bu ümmetin birliği, yani Mekke’de Medine göreceğiniz o ümmetin Muhammed'in evlatlarını burada çok rahat görebilirsiniz. Geçen sene Uganda’ya gittiğimde buradan mezun olmuş öğrencimizle görüştük. Hatta büyükelçilikte bize tercümanlık etti. Keza Ürdün’e gittiğimizde orada öğrencilerimizle karşılaştık. Hangi ülkeye gitsek, mutlaka bir öğrencimizle karşılaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Rengarenk mehter takımı"

Uluslararası öğrencilerinden oluşan bir mehter takımı kurduklarını söyleyen Kefeli, "Bu mehter takımında her bölgeden öğrenciyi görmek mümkün. Asya'dan da Afrika'dan da öğrenci var bu grupta. Rengarenk bir mehter takımı." dedi.

Kefeli, öğrencilerin cuma günleri derslere yöresel kıyafetleri ile girdikleri bilgisini vererek, "Cuma, Müslümanların bayramı. Dolayısıyla cuma günü öğrencilerimiz milli kıyafetleriyle okula geliyorlar. Farklı, temiz ve güzel kıyafetlerle cuma namazını kılıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, benim için özel bir konumda"

Fatih Sultan Mehmet Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 12. sınıfta okuyan Kırgızistan vatandaşı Ahıska Türkü Farman Türkmenov da Diyanet Vakfı'nın internet sitesi üzerinden okula başvurduğunu ve sınavlardan sonra eğitim almaya hak kazandığını söyledi.

İlk dönem ağırlıklı olarak Türkçe dersi aldıklarını belirten Türkmenov, "2. dönemde fizik, kimya, biyoloji gibi dersleri görmeye başladık. Okulumuzun yanındaki yurtta kalıyorum. Türkiye benim için özel bir konuma sahip. Bu okulu bizim ülkemizden kilometrelerce uzakta olmasına rağmen, hem kaliteli eğitim vermesi hem de imam hatip lisesi olması açısından tercih ettim. Bu okulda okuduğum için çok şanslıyım. YTB ve YÖS sınavlarına hazırlanıyorum. Üniversitede siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ya da ticaretle ilgili bir bölümde okumayı düşünüyorum." diye konuştu.

Özbekistanlı 10. sınıf öğrencisi Bilal Komercanov ise Özbek olduğu için Türkçe'yi öğrenmekte zorlanmadığını anlattı.

Komercanov, "Bu çok güzel bir proje. İslam ümmetini bir araya toplamak zordur ama biz burada aynı çatı altındayız. Bu inanılmaz bir şey. Ümmet burada bir araya geldi." dedi.

"Burada olduğum için çok mutluyum"

Sudanlı 17 yaşındaki son sınıf öğrencisi Ömer Kemal Abbas Ali de abisinin matematik öğretmeni öğretmeni sayesinde okuldan haberdar olduğunu ifade etti. Ailesinin, uluslararası imam hatip okulu projesinden haberinin olmaması nedeniyle önce çekindiğini kaydeden Ali, "Araştırdıktan sonra devletle bağlantılı bir proje olduğunu öğrendik. Çok mutluyum burada olduğum için. Dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerle tanışmak, dünyanın hemen hemen her yerinden arkadaşımın olması gurur vereci bir şey." değerlendirmesini yaptı.

Ali, 4 yıl daha Türkiye'de kalacağını söyleyerek, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü kazandığını dile getirdi. 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.