70 bin dış gezegen keşfedebilir
Galaksimizdeki yıldızların yüzde 1'ine denk gelen 1 milyar yıldızı kapsayacak üç boyutlu harita çıkarmak için uzaya gönderildi
Samanyolu Galaksisi'nin üç boyutlu haritasını çıkarmak için Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geçtiğimiz yıl ateşlenen Gaia uzay aracının, 70 bin dış gezegen keşfedebileceği belirtildi.
Galaksimizdeki yıldızların yüzde 1'ine denk gelen 1 milyar yıldızı kapsayacak üç boyutlu harita çıkarmak için uzaya gönderilen Gaia uzay aracının, görev süreci boyunca 70 bin dış gezegen keşfedebileceği ifade edildi.
The Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Gaia 5 yıl boyunca görev yapması halinde 21 bin dış gezegen keşfedebilir. Görev süresinin 10 yıla uzaması halinde ise bu sayının 70 bine ulaşabileceği belirtildi.
Tahminler, Samanyolu'nun yıldız ve gezegen konumlarını gösteren detaylı modelleri, bugüne kadar keşfedilen dış gezegenlerden elde edilen bilgiler ve Gaia'nın keşif yeteneği değerlendirilerek yapıldı.
Araştırmanın başında yer alan Princeton Üniversitesi'nden Michael Perryman, Space.com'a yaptığı açıklamada, "Gaia sadece sayılar sunmakla kalmayacak. Keşfedilecek her yeni gezegen kendine özgü yeni bilgiler sunacak... Bugüne kadar keşfedilen dış gezegenlerin hepsi uzayda spesifik bir konumda yer alıyor. Gaia sadece birçok gezegen keşfetmekle kalmayacak, bugüne kadar yeterince keşfedilmemiş bir alanı ortaya çıkaracak" ifadesini kullandı.
Keşif arzusu giderek güçleniyor
Gökbilimciler bir yıldız yörüngesindeki ilk dış gezegeni 1995 yılında keşfetti. O tarihten bu yana yarısından fazlası NASA Kepler Teleskobu tarafından olmak üzere iki bini aşkın yeni gezegen bulundu. Samanyolu'nda 100 milyar yıldız olduğunu tahmin eden gökbilimciler, her yıldızın en az bir gezegene sahip olması halinde keşfedilmeyi bekleyen 100 milyarı aşkın gezegen olduğunu belirtiyor.
Dünya, Ay ve Güneş'in aynı yönde en iyi konumlandığı yer olarak bilinen yerden 1,5 milyon kilometre ötedeki L2 noktasında konumlanan Gaia'nın ana görevi, Samanyolu'nun 3D haritasını çıkararak galaksinin yapısı ve evrimini anlamaya çalışmak olacak.
Kaynak: Al Jazeera
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.