Açık havada çalışanlara sıcak ikazı

Açık havada çalışanlara sıcak ikazı

Uzmanlar, sıcaklıkların artmasıyla birlikte açık havada çalışanlarda sıcak çarpmalarının görülmeye başladığı uyarısında bulundu.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde hizmet veren Özel 7 Mart Hastanesi Acil Servis Doktoru Fatma Nihan Gülden, açık havada çalışmak zorunda olanların sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmalarını istedi.

Hava sıcaklığı 32 dereceye çıkınca rahatsızlıkların baş gösterdiğini vurgulayan Doktor Gülden, sıcaklık sendromlarının en hafif kramp halinde görüldüğünü aktardı. En fazla karşılaşılan sorunun bitkinlik olduğunu dile getiren Gülden, “Bu sıkıntılar sıcağa üç günden fazla maruz kalanlarda daha çok görülüyor. En ciddî olanı ise sıcak çarpmasıdır. Ölüme dahi neden olabiliyor” dedi. Özellikle yüksek tansiyon ve kalp hastalarının 10.00 ile 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmaması gerektiğini hatırlatan doktor Gülden, “Bu tip rahatsızlıkları olanlar güneşten uzak ve serin yerlerde durmalı. Hazmı zor olan yağlı yiyecekler yememeli. Yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar, zekâ özürlüler ve sinir ilâçları kullananların sıcak yerlerde bulunması çok risklidir. Naylon ve sentetik ağırlıklı, koyu renk elbiseler yerine, pamuklu ve rahat giyecekler tercih edilmeli. Aşırı yağlı gıda tüketiminden kaçınılmalı. Vücudu yoracak fiziksel aktivite yapılmamalı. Yüksek ısıya bağlı olarak terleme yoluyla kaybedilen sıvının yerine konulması için sulu yiyecekler tercih edilmeli ve bol sıvı alınmalıdır” tavsiyelerinde bulundu. Sıcaktan etkilenenlerin gölge bir yere çekilmesi, başına ve vücuduna ıslak bez konulması, bilinci yerindeyse bol sıvı verilmesi gerektiğini belirten Doktor Gülden, sıcakların etkisinde kalan kişilerde bulantı, kusma, yüzde kızarma, baş dönmesi, kas krampları, ciltte kuruluk, bitkinlik, ateş yükselmesi, idrar azalması ve nabızda artış olduğuna dikkat çekti. Gülden, daha ciddî vak'alarda ise kişinin hastaneye götürülmesi gerektiğini söyledi.
Yeni Asya