Adnan Oktar'ın Said Nursi anlayışı bu!

Adnan Oktar'ın Said Nursi anlayışı bu!

Kamuoyunda Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar'ın Bediüzzaman ve Atatürk hakkındaki görüşleri

Risale Haber- Kamuoyunda Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar'ın Türktime sitesinden Talat Atilla'ya verdiği röportajın ilgili bölümü:

....

Atatürk'ü seviyorsunuz ama sizin hayranı olduğunuz Said Nursi sevmezdi. Şimdi hem Said Nursi'yi seveceksiniz hem Atatürk'ü seveceksiniz. Bunu anlayamadım. Bir üstadı sevmek, onun sevdiklerini sevmek, sevmediklerini sevmemek demektir. Burada bir çelişki yok mu?

Ben Said Nursi'nin eserlerinin tamamına bakarım. Zaman zaman kendisi de yaptığı hataları söylüyor. Mesela Abdülhamit ile ilgili de benim bazı görüşlerim hatalı olmuştur diyor. Belki yaşasaydı bazı düşüncelerini, bazı insanlara bakış açısını yeniden değerlendirecekti. Atatürk'e de o anlamda karşı olduğunu zannetmiyorum. Çünkü Atatürk'e yönelik net bir ifadesi yok.
 
Ama şimdi Bedüzzaman'ın Atatürk konusundaki tavrı çok da sır bir şey değil…
Evet…
 
Anladığım kadarıyla siz burada Said Nursi yanılmıştır diyorsunuz…
Bence Atatürk'ü benim tarif ettiğim gibi Üstad'a açıklamış olsalardı hiçbir sorun olmazdı.
 
Bin yılın alimi olarak tarif ettiğiniz Bediüzzaman'a, başkalarının Atatürk'ü tarif etmesine çok da gerek olmamalı diye düşünüyorum.  Eğer başka biri tarif ediyor ve Bediüzzaman'ı yanıltabiliyorsa, o zaman Bediüzzaman için binyılın alimi nasıl diyeceğiz? Burayı tam anlayamadım.
Atatürk'ün Allah'a, Kuran'a, İslam'a yönelik çok güzel sözleri var. Said Nursi, modernliği savunan bir insandır. Atatürk'ün bu sözlerini götürüp önüne koysaydık, memleketi modernliğe götürmek için yaptıklarını önüne koysaydık, o yönleriyle görüşlerinde kesin bir değişiklik olurdu.
 
O zaman yeteri düzeyde bilgilendirilmediği için yanıldı…
Said Nursi yaşasaydı ben onun en sevdiği talebelerinden biri olurdum. Ve onu bu konuda ikna ederdim. Atatürk geceleri Kuran okutup dinleyen biridir. Özel hafızları vardı. Evlatlığı Ülkü hanım bana anlattı. Elmalılı Hamdi Yazır'ın Kuran Tefsir'in hazırlatmış, Sahih-i Buhari hadis kitabını tercüme ettirmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığını kurmuştur. Bunlar olağanüstü hizmetler.
 
Sanki herkesin kendine göre bir Atatürkü var. Bir  taraftan her türlü doğmayı reddettiğini de Atatürk söylüyor. Bir taraftan da bizim dinimiz akla mantığa en uygun din ifadesi var. Bu ikilemi nasıl çözdünüz?
Bence hiç ikilem yok. O sözler ayrıca Atatürk'e ait değil. Atatürk'ün yaşantısı son derece açıktır. Annesi de babası da dindar, kendisi de dindar yetişmiştir. Türk milliyetçisidir. Türk-İslam birliğini alenen savunmuştur. Hayatıyla bunu yaşamıştır ve anti komünisttir. Mason localarını kapatmıştır. Delil olarak sadece mason localarını kapatması bile yeterlidir. Said Nursi'ye sunulan Atatürk kimliği, düşüncesi nasıldı? Bir de Atatürk'ün gerçeği nasıldı? Bizim anlattığımız, Atatürk'ün gerçeği.
 
O zaman Said Nursi o konuda yanılmıştır diyebilir miyiz?
Gelen bilgiye göre yanılmıştır. "Ben radyo dinlemiyorum, gazete okumuyorum" diyor Said Nursi. Ben bütün dikkatimi Kuran'a verdim diyor. Dolayısıyla dışarıdan gelen bilgiye göre yorumluyor. Benim kitaplarım Atatürk üzerine yazılmış en kaliteli, estetik yönden mükemmel eserlerdir. Yok içki içiyordu falan. Bir Müslüman en fazla günaha girmiş olur bununla. Onun için Said Nursi'ye benim anlattığım gibi bir Atatürk sunulsaydı bakışı farklı olurdu. Bilgi akışında noksanlık olmuş olabilir.

İlgili yazı: Said Nursi diktatörlerin alternatifidir

Risale Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum