Ahırda Tarihi Kitabe
Adana'nın bir köyündeki ahırın duvarında bulunan yüzlerce yıllık kitabe, korunması için ahır sahibine zimmetlendi.
Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Yeniköy'de, bir ahırın duvarında bulunan ve üzerinde eski yazıların yer aldığı kitabe görenleri şaşırtıyor. Tarihi kitabe korunması için ahır sahibine zimmetledi.
Ahır sahibi Yalçın Kahya, ahırı yirmi yıl önce yaptırdıklarını, duvarına yerleştirdikleri kitabenin tarihi değerinin de farkında olduklarını söyledi.
Kahya, ''Bu yazıt taşı köy yolunun kenarında bulunan bir duvarda yer alıyordu. Ancak, duvar yıkılınca taş ortada kaldı. Biz de ahırı yaptırırken taş kaybolmasın diye alarak ahırın duvarına yerleştirdik. Yüzlerce yıllık bir taş olduğu söyleniyor. Üzerinde eski Yunanca yazılar var. Ama ne anlama geldiğini bilmiyoruz'' dedi.
Kahya, inek ahırının yanına yakın zamanlarda koyun ağılı yaptırdıklarını ve eskiden dışarıdan bakılınca görülen taşın şimdi iç kısımda kaldığından görünmediğini vurguladı.
Kitabede Ne Yazıyor?
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık, bir kimse veya bir olayın anısını yaşatmak için çoğunlukla taş üzerine kazılan yazıların yer aldığı kitabelere açık hava müzesini andıran Türkiye'de sıkça rastlandığını bildirdi.
Bazen bir vatandaşın evinin içinde, bazen ahırda ya da bir başka yerde bulunan bu tür kitabeleri yerinden sökmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Arık, ''Vatandaşın mülküne müdahale edemeyiz. Bu örnekte olduğu gibi de ahırı yıkıp kitabeyi alamayız ancak, korunmasını sağlarız'' dedi.
Söz konusu köye Müze Müdürlüğünden eleman göndererek incelenmesini sağlayan Arık, ahırdaki kitabenin ahır sahibine zimmetlendiğini, eski Yunanca yazının okunması için de fotoğraflarının çekilip Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar'a ulaştırılacağını bildirdi.
Prof. Dr. Sayar'ın, bölgeyi çok iyi tanıyan arkeologlardan olduğunu belirten Arık, ''Yapılacak incelemenin ardından kayıt altına aldığımız bu tarihi eser hakkında da bilgi sahibi olabileceğiz'' dedi.
TRT