Aile danışmanlarına boşanma süreci eğitimi verilecek
Artan boşanma oranları, toplumun temel birimi olan aile kurumunu sarsıyor.
Ahlakî değerlerin yitirilmesinden ekonomik sorunlara kadar birçok sebebin tetiklediği boşanmalara karşı aile danışmanları çalışma yapıyor. Boşanma süreci ile ilgili eğitim alan danışmanlar, bu süreci yaşayan çiftlere yardım edecek.
Türkiye’de giderek artan boşanma oranları, evlilik müessesesinde ciddi sorunların olduğunu ortaya koydu. Fatih Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (FÜSEM) de çatırdayan evlilikleri sağlamlaştırmak adına açtığı ‘Boşanma Öncesi ve Sonrası Danışmanlık Eğitimi’ programı ile sürece katkıda bulunacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca başlatılan ‘Boşanma Süreci Danışmanlığı’ programı, boşanmaların önüne geçmek ve bu sürecin olumsuz etkilerini en aza indirme amacını taşıyor. Bu programla, aile mahkemeleri, eşleri boşanma danışmanlarına yönlendirerek gerekli desteği sağlıyor. Programa psikologlar, rehberlik uzmanları, psikiyatristler, sosyal hizmet uzmanları, aile danışmanlığı eğitimi alan ve en az alanda 2 yıl danışmanlık tecrübesi olanlar katılabilecek. Sertifika eğitimi 13 Eylül’den itibaren başlayacak.
Türkiye’de, son bir yılda yapılan araştırmalara göre evlenen yaklaşık her 5 kişiden 1’i boşanıyor. Aile mahkemelerine intikal eden dosyaların yüzde 70’i boşanma isteğiyle geliyor. Bu boşanma davalarında ise alınan kararlardan sadece yüzde 20’si barışmayla sonuçlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan istatistiklere göre 2004 yılında boşanan çift sayısı 91 bin 22 iken, 2013 yılı sonu itibarıyla boşanan çift sayısı 125 bin 305 kişiye ulaştı. Boşanmanın en sık görüldüğü bölge Ege, en az görüldüğü bölge ise Orta ve Doğu Anadolu oldu. İl bazında ise geçen yıl en yüksek boşanma 27 bin kişiyle İstanbul’da gerçekleşti.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Hülya Bingöl Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Fatih Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (FÜSEM) işbirliğinde yürütülecek olan eğitim programında teorik ve uygulamalı eğitimler verecek. Çağlayan, boşanma danışmanlığının dünyada birçok ülkede uygulanan bir program olduğunu belirterek, “Türkiye’de ise bu programı yeni yeni geliştiriyoruz. Burada önemli olan boşanmayı veya boşanmamayı dikte etmek değil. Bireylere bu zorlu süreçte yardımcı olmak.” diyor. Çağlayan, “Projemiz boşanma öncesi, esnasında ve boşanma sonrasındaki çiftlerin profesyonel danışmanlık alması, bireylerin yaşam kalitesinin sağlanmasında yardımcı olmayı amaçlıyor.” şeklinde konuşuyor. Eğitim süresinin 150 saatlik bir paket programdan oluştuğu bilgisini veren Çağlayan, eğitimin aşamalı gerçekleşeceğini ve yapılan teorik sınavdan sonra sertifika alınarak tamamlanacağını dile getiriyor.
Boşanma sonrası çocuklara yönelik eğitim de verilecek
Teorik eğitimleri 150 saatlik eğitim sonrası başlayacağını belirten Uzman Çağlayan, “Boşanma sonrası çocuklara yönelik eğitimi de ebeveynlere mutlaka veriyoruz. Çocukların yaşlarına göre nasıl davranması gerektiğini bilgilendiriyoruz. Ama bu da ikinci bir proje olacak. Özellikle günümüzde boşanan aileler çocuğunun görüşmesine engel olarak iletişim kopukluğu yaşatıyor. Bu da ileride birtakım sıkıntılara yol açabiliyor.” diyor.
Zaman
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.