Aile içi şiddetin haritası çıkartılacak

Aile içi şiddetin haritası çıkartılacak

Aile içi şiddetle mücadele kapsamında, mağdurun yeni travmalar yaşamasını önlemeyi amaçlayan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden (ŞÖNİM) 14'ünün toplu açılışı 6 Aralık'ta yapılacak.

Tüm birimler için yol gösterici olarak da çalışacak merkezler aracılığı ile şiddet haritası da çıkartılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt, 6 Aralık'ta Ankara İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Samsun, Trabzon, Malatya, Adana, Diyarbakır, Urfa ve Mersin'de toplu açılışı yapılacak Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri hakkında bilgi verdi. Bozkurt, merkezlerin tek kapı esasına göre 7 gün 24 saat çalışacağını aktardı. Sistemin, şiddet mağdurlarının ihtiyaç duyabileceği ekonomik, sosyal, psikolojik ya da hukuki tüm desteği alabileceği birimler olarak örgütlendiğini belirten Bozkurt, "Hangi yöntemle gelirse gelsin, (bir kurum vasıtası ile gelebilir ya da kadın kendisi gelebilir), psikolojik yardım isteyebilir, ekonomik güçlük içinde olabilir, yol göstericilik isteyebilir ya da hukuki desteğe ihtiyaç duyabilir… Herhangi bir konuda şiddet mağdurunun bizden yardım istediği hallerde kendisine yardım etmek ve yol göstericilik yapılması amaçlanıyor." dedi.

Merkezlerin, diğer birimler için yönlendirici olarak çalışacağını da anlatan Bozkurt, "Bir aksaklık olursa, mesela Nallıhan'daki polis memuru telefon açsın, merkezdeki eğitimli polislerimize ne yapacaklarını sorsunlar, koordinasyon sağlansın. Travma mağduru kadın, sistem içinde daha fazla travmaya uğramasın. Zaten emniyet, sağlık, jandarma personelini eğitiyoruz ama kafalarında bir problem olduğunda da açıp biz bunu nasıl yapacaktık diye sorabilecekleri bir merkez, başa çıkamadıklarında mağduru bize yönlendirecekleri bir merkez, bizim hemen olaya müdahale edebileceğimiz bir merkezimiz olsun istiyoruz." diye konuştu.

Bu merkezler aracılığı ile şiddet haritalarının da çıkartılmış olacağını anlatan Bozkurt, "Tüm veriler Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne akacak. Mesela 'A ilçesinde ekonomik şiddet daha yaygın', 'şu mahallede daha çok psikolojik şiddet uygulanıyor' gibi, şiddetin yaygınlığı, yoğunluğu ya da ne tür insanlar şiddet uyguluyorlar gibi veriler olacak. Tüm şiddet türleri buradan takip edilecek. Kararlar da buraya gelecek. Bize de bu arada mesela Ankara'nın şiddet haritasını çıkarmamıza yardımcı olacak. Ona göre de önlemler geliştirilecek." dedi.

Cihan