Alerji, teknoloji hastalığıdır
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Levent Öztürk, alerjinin önümüzdeki yıllarda kanser gibi en ciddi hastalıklardan biri olabileceğini vurguladı.
İlkay Göçmen'in haberi
Öztürk, "Alerji, önümüzdeki dönemin en ciddi hastalığı ve şu anda üzerinde en çok çalışılan dünyada en çok reçetelenen hastalık." dedi.
Op. Dr. Levent Öztürk, çoğu hastaların alerji olduğunun farkında olmadığını belirterek, çoğunun nezle ve grip düşüncesiyle doktora başvurulduğunu ifade etti.
Alerjinin yılın her döneminde olabileceğini ancak neye karşı alerji olduğunun önem arz ettiğini kaydeden Öztürk, "Şu anda polen mevsiminin başlama dönemi. Bu nedenle bahar nezlesinin geldiği dönem. Üst solunum alerjisi astıma kadar giden sonuçlar doğurabiliyor. Klinik sıkıntılar ve burun tıkanıklığına neden olabiliyor. Burun tıkandığı zaman ağızla nefes almaya başlıyoruz. Bu da boğaz enfeksiyonlarının sık olmasına neden oluyor. Özellikle çok konuşan insanların burun tıkanıklığı olduğu zaman sesle ilgili sorunlar yaşamaya başlıyor. Burun tıkandığı için kulağa da hava gitmeyeceği için kulakta tıkanıklık ve işitme ilgili problemler baş göstermeye başlar. Ayrıca hasta rahat uyuyamadığı için stres gibi sorunlar yaşamaya başlar. Çocuklarda uykusuzluk baş ağrısı ve derslerinde konsantrasyonsuzluk yaşar. Aslında alerji burunda kaşıntı hapşırık gözlerde kızarma gibi belirtiler görüyor ama klinik dönüşümü birçok hastalıkla birlikte olabiliyor." diye konuştu.
Öncelikle hastanın gerçekten alerjisi olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, hastanın bundan tecrübe edinmiş olabileceğini belirterek, "Eğer hasta bunları tespit ettiyse en önemli şey korunmaktır. Neye karşı alerjisi olduğunu tespit edecek ve arkasında çevresel faktörler devreye giriyor." diye konuştu.
Hastaların özellikle yün yorgan ve yastıktan uzak durmaları gerektiğinin altını çizen Öztürk, "Çünkü yünün alerjisi oldukça çok fazla. Yünden çıkan küçük partiküller burunda kaşıntı, sürekli nezleymiş gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Hasta kendisini grip zannediyor. Ama öyle değil aslında. Yünün yerine pamuk tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.
Alerjinin yüzde 30-35 kalıtsal olarak anne babadan geçtiğine işaret eden Öztürk, şunları söyledi: "Günümüzün en kötü ve en yaygın hastalıklarından birisidir. Çünkü alerji teknoloji hastalığı. Yani kırsal kesimlerde alerji daha az görürüz ama teknolojin yoğun olduğu hava kirliliğinin fabrikaların çok olduğu bölgelerde alerji yaygındır. Bana göre alerji önümüzdeki yılların kanser gibi en ciddi hastalıklardan biri olacak çünkü sonuçta bu vücut mekanizmasının bir reaksiyonu. Yani vücutta alerjik bir reaksiyon ortaya çıkıyor. Bu reaksiyon belirli bir noktaya kadar vücudumuzu koruyor sonra dışardan gelen polen gibi maddelere karşı bir reaksiyon ortaya çıkıyor ve vücuda zarar vermeye başlıyor. Alerji ömür boyu devam eden bir hastalık. Şeker gibi tansiyon kalp gibi. Ömür boyu ilaç kullanamıyorsunuz. Önümüzdeki dönemin en ciddi hastalığı ve şu anda üzerinde en çok çalışılan dünyada en çok reçetelenen hastalık."