Amerika 'kıyamet'i durdurmaya çalışıyor!
NASA'nın seçtiği bir grup bilimadamı, olası bir tehlike durumunda bir gök taşını parçalamak için eğitim almaya başladı.
İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre, Amerikan Uzay Dairesi ( NASA ) bazı astronotlara ‘gök taşı eğitimi’ vermeye başladı. Richard Gray’in kaleme aldığı haberde, Avrupa Uzay Ajansı’nın (European Space Agency) ilk İngiliz astronotu olan Tim Peake’in de dahil olduğu bir grup astronota, bir gök taşına inebilmek için gerekli eğitimlerin verilmeye başlandığı belirtiliyor. Peake önümüzdeki ay gök taşları üzerinde araç kullanabilmek, uzay yürüyüşleri gerçekleştirmek ve yüzeyden numuneler almak üzerine eğitim alacak. Söz konusu eğitimde gök taşının dünyaya tehdit oluşturması durumunda nasıl yok edileceğine dair de eğitimler verilecek.
İnsanoğlu ve insankızının şu ana dek gidebildikleri en uzak nokta Ay’dı ve o da yaklaşık 385 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eğitim alan astronotların ise 2030’un sonlarında, 4 milyon 828 bin kilometre uzaklıktaki gök taşlarına bile gidebilmesi planlanıyor. Gök taşlarına yapılan ilk turlarda bilimsel araştırmalar yapılacak ve gök taşının üzerindeki ortamla ilgili bilgi edinilmeye çalışılacak. Ancak Dünya yörüngesine girme durumlarına karşılık, gök taşlarını parçalayabilecek eğitimden de geçirilecekler. Gök taşları güneşin etrafında saatte yaklaşık 80 bin kilometre hızla dönüyor. Küçük oldukları için üzerlerinde neredeyse hiç yerçekimi bulunmuyor. Bu yüzden gök taşlarının üzerine güvenle inmek pek de kolay olmayacak.
Şimdilik risk yok
NASA şu anda 400’den fazla, Dünya’yı yok edebilecek potansiyeldeki gök taşını inceliyor. Bununla beraber söz konusu gök taşlarının pek çoğu, düşük seviyelerde risk taşıyor.
Binbaşı Peake, “Sahip olduğumuz ve halen gelişmekte olan teknolojimiz sayesinde, 1 yıl içinde bir gök taşı görevine çıkmamız kesinlikle mümkün. Gök taşları birkaç sebepten dolayı ilgi çekiyor. NASA genellikle gök taşları yoluyla bilimsel keşifler yapmakla ilgileniyor. Zira gök taşları evrenimizin milyarlarca yıllık tarihinden izler taşıyor. Aynı zamanda bu objeler sürekli dünyanın aşırı şekilde yakınından geçiyor ancak biz bunları nadiren duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl bir gök taşı dünyanın sabit yörüngesine girdi ve bu, Dünya’nın pek çok uydusundan daha yakın bir mesafeden geçmesi demek. Eğer yeterince erken uyarılırsak, bir gök taşının yönünü değiştirmek için robotlardan yararlanabiliriz. Ancak son anda ve büyük bir gök taşıyla karşılaştığımızda, Armageddon filmindekine benzer bir şekilde, insanlı bir göreve çıkmamız gerekir. Bu noktada, gök taşları üzerinde çalışmamız için bize verilen eğitim yararlı olacaktır.”
Mars görevleri için de alıştırma yapılıyor
NASA ’daki yetkililer, bu ay içinde Japonya ’da bir konferans yaparak, bir gök taşı üzerinde yapılacak insanlı bir görev hakkında bilgi verecekler. Söz konusu görevde şimdilik robotlar kullanılması planlanırken, 2016’ya kadar bir gök taşından numuneler toplanması amaçlanıyor. Yetkililer bu tip görevler sonucunda, Mars’a ve başka gezegenlere gitmek için gerekli teknolojinin de test edileceğini vurguluyor.
Binbaşı Peake ve 5 astronot, önümüzdeki ay Florida açıklarındaki bir sualtı üssüne gidecekler. Burada 12 gün boyunca Atlantik Okyanusu’nun 20 metre altında yaşayacak ve gök taşı üzerindeki gibi yerçekimsiz bir ortamda çalışmanın zorluklarını test edecekler.
Armageddon görevi
Gök taşı görevi, başrollerinde Bruce Willis ve Liv Tyler’ın olduğu Armageddon filminde anlatılanlara benziyor. Filmde dünyayı yok edebilecek büyüklükteki bir gök taşını yok etmek üzere, petrol sondajı konusunda uzman bir grup Amerikalı görevlendiriliyordu. Bu küçük grup, gök taşı üzerinde nasıl ilerleyeceğine dair eğitimler alıyor, 1 ay gibi bir sürede göreve hazır hale getiriliyordu.
Telegraph