Anjiyoya Şanlıurfa damgası
Şanlıurfa, bilekten anjiyo ile tıp dünyasının dikkatini çekiyor
Fethi Altun'un haberi
Gelişen teknoloji sayesinde artık anjiyo girişimleri küçük çaplı damarlardan yapılabiliyor. Yıllardır kasıktan yapılan anjiyo girişimleri de el bileğinden uygulanmaya başlandı.
Şanlıurfa Özel Ortadoğu Sağlık Merkezi (OSM) Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yılmaz, koroner girişimlerde el bileği damarının kullanılmasının işlem sonrasında istenmeyen, can sıkıcı komplikasyonların azalmasını sağladığını belirtti.
Yılmaz, tedavi ve sonrası sürenin kısa sürdüğünü ve rahat olması nedeniyle yeni yöntemin daha avantajlı olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Remzi Yılmaz, "Damar giriş bölgesinde olabilen komplikasyonların hemen hemen hiç görülmemesi (morarma, kanama, enfeksiyon, damar yaralanması), erken dönemde hastanın ayağa kalkarak dolaşabilmesi, hastanede yatış süresinin kısalması yönünden bu tekniğin en önemli avantajıdır." dedi.
Özel OSM Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz, yeni tedavi yöntemi ile eski tedavi yöntemini karşılaştırarak, yeni ameliyat yönteminin avantaşlarını şu şekilde anlattı:
"Hastanın yatakta kum torbası ile 6 saat kalması gerekmez, hasta çok daha konforludur. Kolda ciddi Ven ya da sinir olmadığından yaralanma riski yoktur. Yüzeysel seyri artere ulaşmayı ve kanama kontrolünü kolaylaştırır. Tam olarak tıkanması bile zarar vermez. Çünkü diğer yedek damar yeterli kan akımını sağlar. Damar sertliğine bağlı ayak damarlarında tıkanma olsa da kol damarı tıkanmaz. Anjiyo sırasında doktor kasık bölgesine göre daha az radyasyon alır. Bilek damarında balonlaşma (anevrizma) ve hasar olma ihtimali daha az olup damar tamamen tıkansa bile el iki ayrı damardan beslendiğinden elde sorun çıkmaz, oysa kasık damarı hasarlanırsa bacak riske girebilir. Ancak kasıktaki damar çapı 2-3 cm iken el bileğinde 2-3 milimetre gibi çok ince olması nedeniyle damara girilmesi çok daha güçtür ve tecrübe gerektirir. Ayrıca, spazma çok yatkındır."