Antakya'da farklı dinler huzurla yaşıyor
Antakya Ortadoks Kilisesi Vakfı Eski Başkanı Arkeolog Josef Naseh, farklı dinlerin bir arada huzur içerisinde yaşadığı Antakya'nın dünyaya örnek olacak bir yer olduğunu belirtti.
Naseh, Doğuş Üniversitesi tarafından Millenium Kültür Tesisleri'nde düzenlenen ''Medeniyetlerin Buluştuğu Kent Antakya'da Bir Arada Yaşamak Paneli''nin açılışında yaptığı konuşmada, şiddeti sevgiye dönüştürmek gerektiğini söyledi.
Yüzyıllardan bu yana Antakya'da insanların barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığını ifade eden Naseh, ''Farklı dinlerin bir arada huzur içerisinde yaşadığı Antakya, dünyaya örnek olacak bir yer. Bu özelliğimizi koruyarak bundan sonra da birarada sevgiyle diyalog içerisinde yaşayabildiğimizi herkese göstermeliyiz'' diye konuştu.
Antakya Musevi Havrası Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu da barışa kardeşliğe inananların sesini en çok yükseltmesi gereken bir dönemde olunduğunu kaydetti.
Kaosa açık bir yerde yaşanıldığını belirten Cenudioğlu, barışa değer veren insanların el ele vermesi gerektiğini, aksi takdirde çocuklara daha az yaşanılır bir dünya bırakılacağını söyledi.
Antakya'da dinlerin ibadet yerinin farklı olmasının kardeşçe yaşamaya engel olmadığını vurgulayan Cenudioğlu, farklı dinlerin mensuplarının sevinci, üzüntüyü, bayramı, cenazeye hep birlikte yaşadığını belirtti.
Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil ise kültürlerarası diyaloğun, uzlaşmanın ve bir arada yaşamanın yolunun sevgiden geçtiğini söyledi.
Kentte dini, dili, mezhebi, ırkı, kültürü ne olursa olsun karşıdakinin öncelikle insan olarak kabul edildiğini ifade eden Hurigil, Antakya'nın kültürüyle, insanıyla, sevginin, barışın ve toplumsal uzlaşının, medeniyetlerin buluştuğu kent olduğunu kaydetti.
Antakya Ehlibeyt Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şefik Kazar, Antakya'nın farklı din ve mezheplerin bir arada yaşadığı mozaik bir kent olduğunu söyledi.
Sünni, Hristiyan, Alevi, Ermeni'nin bir arada yaşadığı Antakya'da herkesin birbirinin kötü ve iyi gününde yanında olmaya çalıştığını belirten Kazan, dünya var oldukça Hatay'ın barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti olarak kalacağını ifade etti.
Antakya Havari Kilisesi Ruhani Lideri Melki Çağan da, Antakya'nın çok geniş bir hazineye sahip olduğunu kaydetti.
İnsanların bir arada sorunsuz bir şekilde yaşamasının kente ayrı bir güzellik kattığını vurgulayan Çağan, bunun herkese örnek olması gerektiğini söyledi.
Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Öktem ise son otuz yıldan bu yana dinler arası diyalog ile ilgilendiğini belirterek, bu konuda Alevi, Sünni, Yahudi, Süryani ve İslam camiasının değişik kesimleriyle iletişim içerisinde bulunduğunu kaydetti.
Dinlerarası diyaloğun kendisini cehaletten kurtardığını ifade eden Öktem, bu sayede kendi dininin yanı sıra bilinçli bir şekilde diğer dinleri de öğrendiğini belirtti.
Panele, Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Belediye Başkan Yardımcısı Faik Selçuk Kızılkaya, İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı