Aras Kuş Cenneti 'göçmen misafirleri' ile cıvıl cıvıl
Hava sıcaklıklarının bu yıl önceki yıllara göre yüksek seyretmesi dolayısıyla yurda erken gelen göçmen kuşlar, Aras Kuş Cenneti'ni şenlendirdi.
Tüm dünyada hava sıcaklıklarının kış ve ilkbahar aylarında önceki yıllara göre yüksek seyretmesi dolayısıylagöçmen kuşların yurda göçünün hızlanması Aras Kuş Cenneti'ni de renklendirdi.
Dünyanın farklı noktalarından göç eden kuşlar, Türkiye'nin en büyük kuş gözlem istasyonları arasında yer alan Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'ne bu yıl yaklaşık 15 gün erken geldi.
Göçmen kuşlar, Afrika'nın yanı sıra Rusya, Litvanya, Estonya, Ukrayna, Finlandiya, Polonya, Avusturya ve Çekya gibi ülkelerden gruplar halinde yurda geliyor.
Yavrularıyla Aras Kuş Cenneti'ne yerleşen kuşlar, burada üreyip yazı geçirdikten sonra sonbahara doğru başka ülkelere göç ediyor.
Göçmen kuşların erken gelmesi sebebiyle kuş seslerinin yükseldiği Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Kars Kafkas Üniversitesince kurulan Araş Kuş Cenneti Halkalama İstasyonu'nda, çalışmalar da erken başladı.
Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşların bölgeye bu yıl önceki yıllara göre daha erken geldiğine işaret etti.
Bölgede birçok kuş türü bulunduğunu aktaran Türkoğlu, "Göçmen kuşlar, havaların sıcak gitmesiyle Iğdır göç yollarına erken geldiler. Kuşların, mart ayının sonuna doğru başlayan bu yılki göçleri erken başladı. Erken gelen kuşlara küçük balaban, gece balıkçılı, arı şahini, bozkır delicesi, atmaca, guguk kuşu, arı kuşu ve çorak toygarını örnek verebiliriz." dedi.
Kuşlar erken gelince halkalama çalışmalarına başlandı
Aras Kuş Cenneti Halkalama İstasyonu'nda görevli uzman biyolog Emrah Çoban da bu yılki çalışmalarının her zamankinden önce başladığını belirterek, şunları aktardı:
"Çalışmalarımızın erken başlama nedeni havaların erken ısınması ve kışın diğer yıllara göre daha ılıman geçmesidir. Aslında dünyada büyük bir sorun olan iklim değişikliklerini yavaş yavaş hissetmeye başladık ve bunu kuşlar da hissediyor. Kuşların erken göç ettiğini anladığımızda hemen kuş halkalama sezonunu açtık ve kuşlarla ilgili verileri almaya başladık."
"100 bine yakın kuşa Türkiye halkası taktık"
Aras Kuş Cenneti'nde elde edilen verilerin her sezon incelendiğini ve bu veriler sayesinde kuş biliminin yanı sıra doğayla ilgili birçok gelişmenin fark edildiğini bildiren Çoban, şunları kaydetti:
"Bu veriler Türkiye'deki iklim değişikliğinin de aslında ne kadar hissedilir olduğunu gösteriyor. Halkalama istasyonunda 10 yıldır kıtalar arası göç edip buraya gelen, buradan tekrar farklı bölgelere giden 100 bine yakın kuşa Türkiye halkası taktık. Kuşlar sıcaklıkla göç eden canlılardır. Sıcaklıklar ne kadar erken artarsa ve ne kadar erken düşerse kuşlar da göçlerine bu şekilde adapte olup göçe başlıyor. Bu alanda yapılan tespitler, kuşların buraya daha erken gelip yine daha erken farklı bölgelere gittiğini gösteriyor."
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.