Asker konuşuyor Said Nursi dinliyor
Çok bilinmeyen fotoğrafın hikayesi
Ömer Özcan’ın haberi:
RİSALEHABER-Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin “Tarihçe-i Hayat” kitabında, Isparta Tümen Komutanlığı Camii’nin temel atma merasimi sırasında çekilen iki adet fotoğraf vardır. Fotoğraflarda, Caminin temelini atan Bediüzzaman Hazretleri ile talebeleri Zübeyir ve Bayram ağabeyler de görülmektedir. Temel atma merasimi tam 59 sene önce, 12 Nisan 1957 tarihinde, Cuma günü gerçekleşmiştir. O sırada Isparta 3. Eğitim Tümen Komutanı Fevzi Okan Paşa’dır. Hz. Üstad’a hürmeti ve dostluğu vardır... (Not: Tarihçe-i Hayat’ta, Tugay Komutanlığı olarak geçse de, Emirdağ Lâhikası’nda Tümen olarak geçmektedir.)
Isparta Tümen Camii’nin temel atma sırasında Hz. Üstad’ın fotoğraflarını çeken Mehmet Özsevim, Ömer Özcan’a o gün yaşananları anlatmıştı...
ŞİMDİLİK ELİMİZDE DÖRT POZ FOTOĞRAF MEVCUT…
Tarihçe-i Hayat’ta neşredilen bu fotoğrafları, fotoğrafçı Mehmet Özsevim çekmiştir. Mehmet Özsevim ağabeyi 27 Eylül 2010 tarihinde, Isparta’da, kendisine ait “FOTO REKOR” dükkânında ziyaret ettik ve bu tarihi anları anlatmasını rica ettik. Yakın alaka gösterdi ve anlattı... Özsevim Ağabey bizim ziyaretimiz sırasında 82 yaşındaydı ve yaşına rağmen hala dükkânında çalışmaya devam ediyordu. Sıhhati, hafızası fevkalade yerindeydi. Ne çare ki herkesi bekleyen ecel, onu da bırakmamış -düşme sonucunda kırılan kaval kemiği sebebiyle- 15 Haziran 2012 tarihinde yakalamıştı. Tanışmamıza ve ziyaretimize Prof. Ömer Rıza Akgün Ağabey vesile olmuştu... İyi ki ziyaret etmiştik... Artık o bu dünyada yok... Kendisinden bir tek kelime bile alamayız... Nasip oldu o gün yaşananları kamera ile kaydedip belgelemiş olduk. Merhum Mehmet Özsevim çok kibar ve yardımseverdi... Allah’tan rahmetler niyaz ediyoruz...
Isparta’da bilinen adıyla “Foto Rekor Amca” yani Mehmet Özsevim, o gün kaç poz fotoğraf çektiğini hatırlayamadı. Kendisinden arşivini taramasını önemle rica ettim ki, belki başka pozlar da çıkabilirdi. Fakat yeni bir kare bulamadı. Mehmet amca aramaya devam edeceğine söz vermişti, ama ömrü yetmedi. Kızı Semra Hanım ile irtibat kurduk, binlerce negatif filmleri tarayarak babasının sözünü yerine getireceğine dair bize ümit verdi. İnşallah yeni kareler ortaya çıkar. Şimdilik elimizde dört poz fotoğraf mevcut…
Isparta Tümen Camii’nin 12 Nisan 1957 tarihinde temel atma merasimini gösteren fotoğrafın kesilmemiş haldeki orijinali. Tarihçe-i Hayat kitabında, Üstad Hazretleri’nin sol tarafında görülen Zübeyir ağabeyden itibaren, fotoğrafın sol kısmı tamamen kesilerek basılmıştır. Üstad’ın sağında Bayram Yüksel Ağabey görülüyor...
Soldaki fotoğraf Tarihçe-i Hayat kitabında vardır, sağdaki yoktur
Az bilinen bu fotoğraf, Tarihçe-i Hayat kitabında yoktur. Bediüzzaman Hazretleri fotoğrafın sol kısmındadır
Mehmet Özsevim Anlatıyor:
BEDİÜZZAMAN BANA FOTOĞRAF ÇEK VEYA ÇEKME DİYE BİR ŞEY DEMEDİ
Malatya’nın Kemaliye kazasında 1924 yılında doğmuşum. İlkokuldan sonra İstanbul’a gittim ve orada meslek lisesinin torna-tesviye bölümünü bitirdim. Fabrika ustasıyım ama bu meyanda fotoğrafçılığa da heves ettim, orda fotoğrafçılık kursuna da gittim. 1952 senesinde Isparta’ya geldim. O sırada Isparta’da hiç fotoğrafçı yoktu. Isparta’nın ilk fotoğrafçısı benim. Dükkânımın adı “Foto Rekor”dur, herkes bilir. O zamandan beri devam ediyoruz…
Bediüzzaman’ı Cuma günleri hep görüyordum. Ulu Camiye yeşil bir taksiyle gelirdi. Aynı safta beraber namaz kılardık. O çıkarken bizler, halk, kapının önünde iki yana dizilirdik. Bediüzzaman taksiye biner giderdi.
O tarihlerde ben askeriyenin, kışladakilerin fotoğraflarını da çekiyordum. Paşa ile de aram iyiydi. 1957 senesinde Tümen Camii temel atma merasimi oldu… Beni askeriyeden davet ettiler. Orada Bediüzzaman’ın halkla beraber fotoğrafını çektim. Bu fotoğraflar gazetelerde hala çıkıyor. Birkaç poz çekmiştim. Sonra o fotoğrafları çok çoğalttılar, dağıttılar.
Fotoğrafı çekerken Bediüzzaman bana çek veya çekme diye hiçbir şey dememiştir. Müdahalesi olmamıştır. Bir konuşmam da olmadı kendisiyle. Halkın içinde dururken elinde sanki bir kılıç tutmuş gibi bir şey görünür, karşıdan baktığın zaman öyle zannedilir. Aslında kılıç yok tabi…
Kullandığım makine, o zamanlarda hani fuarlarda falan “şipşak foto” diye çekerler ya, işte öyle bir makineydi. Elde taşınan, profesyonel normal bir film makinesiydi; öyle ayaklı körüklü bir şey değildi. Elimden o kadar çok makine geçti ki şimdi markasını hatırlayamıyorum.
O gün kaç poz çektiğimi de hatırlayamıyorum. O senenin filmlerini bulabilirsem inşallah sana veririm. Bende defter vardı, kime ne zaman ne çektiysem o deftere yazardım, çocukluktan beri düzenli çalışırım.
Ben bugünlerde Bediüzzaman’ın hayatını okuyorum. Radyolardan da sözlerini, tavsiyelerini dinliyorum.
Barla’daki Çınar Ağacı’nın, Mescidi’nin, Cennet Bahçesi’nin de fotoğraflarını çekmiştim eskiden. Bunlar Bediüzzaman’ın vefatından sonra oldu tabi. Kabrinin Isparta Büyük Mezarlıkta olduğunu biliyordum, ama oradan almışlar onu...
Isparta’da “FOTO REKOR AMCA” olarak bilinen Mehmet Özsevim dükkânının önünde (2010) Isparta’nın ilk fotoğrafçısı Mehmet Özsevim, o yıllardaki simasıyla (1960)
MERASİMİ İLERİ GAZETESİ HABER YAPMIŞ VE BU HABER EMİRDAĞ LÂHİKASI’NA GİRMİŞTİR
Isparta Tugay Camii temel atma merasimi bir gün sonra 13 Nisan 1957 tarihinde Antalya İleri Gazetesi tarafından haber olarak verilmiştir. İleri Gazetesi şimdiki Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in merhum babası Suphi Türel tarafından çıkarılmaktaydı. Suphi Türel, tam İslami bir hayat yaşayamasa da Hz. Üstad’a dost ve hürmetliydi. Üstad’a bir ziyareti de var...
Emirdağ Lâhikası’ndan
Bediüzzaman Hazretleri’nin Isparta Tümen Camii’ne temel atması, Antalya İleri Gazetesi tarafından haber yapılmıştı. Bu haber, Risale-i Nur’un Emirdağ Lâhikası’nın içine de girmiştir. (Emirdağ Lâhikası II-214) Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor-4
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.