Aşure Günü ne zaman? Bu günün anlamı ve önemi nedir? Aşure günü neler yapılmalı?
Aşure günü ne zaman? Aşure günü geldi mi? Aşure günü hangi güne denk gelecek? 2016 Aşure günü tarihi ve bu günün önemi nedir? Aşure günü hangi ibadetler yapılır? Aşure günü nasıl değerlendirilmeli?
2016 Muharrem Ayı'na 2 Ekim 2016 tarihi ile eriştik ve ilk gününü ihya ettik. Hicri Yılbaşı olan 2 Ekim 2016'nın ardından, Müslüman halkımız için bir diğer önemli gün olan Aşure Günü 2016 yılında ne zaman? Hangi güne denk geliyor? Bu mübarek günün önem ve değeri nedir? Aşure günü nasıl değerlendirilmeli ve bugünde yapılacak dualar ile ibadetler arasında neler var? soruları ön plana çıkmaya başladı.
Aşure günü, Muharrem Ayı içindeki en önemli ve değerli gündür. Bu kıymetli gün içerisindeki ibadetleri faziletleri büyüktür. Bugün yapılması ve yapılmaması gereken şeyler mevcuttur. Bugün oruç tutmak isteyen pek çok kişi de mevcut. Peki Aşure Günü oruç tutulur mu? Aşure günü oruç tutacaklar için dikkat edilmesi gereken o önemli nokta nedir? Sorularının cevabı haberimizde.
Aşure Günü ne zaman 2016?
Muharrem Ayı, Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen 4 kıymetli aydan biridir. Üç ayları yeni geçtiğimiz bu aylarda, Muharrem Ayı ibadetlerimizin faziletlerinin bollaşması açısından kaçırılmaz bir fırsat demetir. Pek tabi ki bu ayın en kıymetli günü olan Aşure Günü bu faziletler katlanır.
Muharrem Ayı'nın 10.gününe denk gelen Aşure Günü, Bu sene 11 Ekim 2016 Salı Günü, yani yarın olacak. 11 Ekim Salı günü Aşure Günü'dür ve bu gün içerisinde yapılacak pek çok kıymetli amel vardır.
Bu amellerden belki de ilk sırada gelecek olan ibadet Aşure Günü tutulacak oruçtur. Muharrem Ayı içinde tutulacak her oruç en az Ramazan Orucu kadar kıymetlidir. Bu konuda hadis-i şerifler'de de şöyle buyurulmuştur;
-Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur. [Müslim]
Böyle kıymetli bir ayın en kıymetli günü oruç tutmak önemlidir. Lakin dikkat edilmesi gereken bir husus var ki, o da sadece Aşure Günü oruç tutmanın mekruh olduğudur. Bu husus Peygamber Efendimiz tarafından Yahudilere benzeyen bir ibadet olmaması açısından bildirilmiştir. Aşure Günü oruç tutmak isteyenler Aşure Günü'nün bir önceki ve sonraki günü oruç tutmalıdır.
Aşure Günü'nün anlamı ve önemi nedir?
Muharrem Ayı'nın onuncu günü, yani Aşure Günü dini açıdan pek çok önemli olayın gerçekleştiği gün olarak karşımıza çıkıyor. Yukarda da bahsettiğimiz gibi Muharrem, Kur'an-ı Kerim'de üzerinde önemle durulmuş dört kıymetli aydan biridir. Aşure ise bu ayın en kıymetli günü ve gecesidir. Yüce Allah, pek çok duayı bu gece kabul buyuracaktır. Tarihte de bunun pek çok örneği vardır;
-Hz.Adem'in (a.s.) tövbesi bu gece kabul olmuştur.
-Nuh (a.s.) gemisi bu gecede tufandan kurtuldu.
- Yunus (a.s.)'ın balığın karnından çıkması bu gece gerçekleşti.
-İbrahim (a.s.) Nemrud'un yakıcı ateşinden bu gece kurtuldu.
- İdris (a.s.) bu gece göğe çıkartıldı.
- Yakup (a.s.) oğlu Yusuf (a.s.) ile bu gece kavuştu ve gözlerindeki perde kalktı.
- Musa (a.s.) bu gece Kızıldenizi yararak geçti.
-İsa (a.s.) viladeti, doğumu ve Yahudilerin öldürmesinden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması da bu gecedir.
Bu gün içerisinde Aşure pişirmek bir ibadet sayılmaz. Bugün içerisinde Sevgili Peygamberimizin (s.a.v) duyurduğu ibadetlerin yerine getirilmesi faziletlidir ve önemlidir. Aşure Pişirmek burda sadece sembolik bir anlam taşır. Fakat yine de Aşure'yi çevreye dağıtmak ve paylaşmak da önemli bir harekettir.
Aşure Günü Neler Yapmalıyız?
- Aşure günü yapılacak oruç ibadeti'nin öneminden daha önce bahsettik. Muharrem Ayı içinde 9., 10. ve 11. günü oruç tutmak çok faziletlidir ve sünnettir.
- Akraba ziyareti, yani diğer bir deyişle Sıla-i Rahim yapmak bugün yapılacak bir başka önemli eylemdir. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşûre günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)
- Aşure Günü sadaka vermek sünnettir. Hadislerde de Aşure Günü sadaka verenin Uhud Dağı kadar sevap alacağı da buyurulmuştur.
-Aşure pişirmek Sünnet değildir. Daha önce de değindiğimiz gibi Aşure tatlısını dağıtmak hoş bir ameldir lakin doğrudan ibadet değeri yoktur.
- Müslümanlar aralarında bol bol selamlaşmalı, bol bol selam vermelidirler.
- Gusül abdesti alınmalı. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşûre günü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolmaz.]
- Çoluk-çocukları sevindirmek de Aşure Günü yapılacak ehemmiyetli eylemlerden biridir.
Risalehaber.com
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.