Atatürk'ün memleketinde dincilik sökmez

Atatürk'ün memleketinde dincilik sökmez

Ergenekon Terör Örgütü ile gündeme gelen Encümen-i Daniş'e 10 yıl başkanlık yapan Fethi Çelikbaş, amaçlarını bakın nasıl anlattı

Risale Haber-Ergenekon Terör Örgütü ile birlikte yeniden gündeme gelen Encümen-i Daniş'e 10 yıl başkanlık yapan Fethi Çelikbaş amaçlarını anlattı

Bugün gazetesinde yer alan röportajında Encümen-i Daniş hakkında bilgi veren Çelikbaş, üyeler arasında çok sayıda emekli asker olduğunu belirterek, "Sayın Karadayı, Kıvrıkoğlu, Üruğ, Öztorun, Şenocak, hepsi fevkâlade iyi yetişmiş, önemli hizmetler vermiş. Emekli orgeneraller tam bir şaheserler. İngilizceleri mükemmel. Bütün meselelerine çok hâkimler "dedi.

Toplantılarda "memlekete ait meseleleri konuştuklarını" hatırlatan Çelikbaş, kendilerine en büyük önemi eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de verdiğini anlattı.

Cumhurbaşkanlarına gönderdikleri mektuplarında nelere yer verdiklerini de açıklana Çelikbaş, "Mesela, "Dincilik aldı yürüdü. Dikkatli davranmak lazımdır. Atatürk'ün memleketinde bunlar isabetli değildir, dikkatinizi çekeriz" filan diye gönderiyorduk. En üst kadrosundaki ilgililere gönderirdik. Benim dönemimde özellikle dincilikle ilgili kaygılar vardı. Korkmadan, cesaretle bu konudaki düşünceler cumhurbaşkanına iletildi" dedi.

"Atatürk'ün Türkiyesi dinci bir Türkiye olamaz" diyen Çelikbaş, "Encümen-i Daniş dinciler harekete geçince meydana çıktı. Atatürk'ün memleketinde dincilik sökmez" şeklinde konuştu.

Fethi Çelikbaş Kimdir?

12 Mart 1912'de Burdur'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekanlığı yaptı. 1950 seçimlerinde Demokrat Parti (DP) Burdur Milletvekili olarak ilk kez TBMM'ye girdi. Menderes kabinesinde, 20. Hükümet'te Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, yine Menderes Başbakanlığı'ndaki 21. Hükümet'te İşletmeler Bakanlığı yaptı. 1955'te DP'den istifa ederek Hürriyet Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı.

1957 seçimlerinde Hürriyet Partisi'nin seçimi kazandığı tek il olan Burdur'dan TBMM'ye girdi. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Kurucu Meclis Odalar Temsilciliği yaptı, sonra CHP Burdur Milletvekili olarak yeniden TBMM'ye girdi. İnönü Başbakanlığı'ndaki 26. ve 27. Hükümet'te Sanayi ve Enerji Bakanlığı yaptı.

CHP'den ayrılarak Cumhuriyetçi Güven Partisi’ne katıldı. Mehmet Naim Talu Hükümeti'nde Gümrük ve Tekel Bakanlığı yaptı. Cumhuriyet Senatosu Üyeliği yaptı. 12 Eylül darbesinin ardından 1987 seçimlerinde 18. dönem ANAP Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 1989 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Turgut Özal ‘ınkarşısında Cumhurbaşkanı adayı oldu, 18 oy aldı. Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra 10 yıl "Encümen-i Daniş" düşünce topluluğunun başkanlığını yaptı.