Avustralya, İslam Şeriatı isteyen Hıristiyan akademisyeni görevlendirdi

Avustralya, İslam Şeriatı isteyen Hıristiyan akademisyeni görevlendirdi

Avustralya eğitim camiası son günlerde en tartışmalı zamanlarından birini yaşıyor. Avustralya Hükümeti'nin yeni atadığı bir akademisyenin fikirleri eğitim camiasını ve vatandaşları böldü.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Hükümet tarafından yeni görevine atanan akademisyen Anayasa Hukuku profesörü Nicholas Aroney, daha önce yazdığı bir makalede İslam Şeriat'ı üstüne görüşlerini belirtmiş ve bu kuralların batı hukuku ile çelişmediğini, bir kısım da olsa uygulanmasının mantıklı olacağını düşündüğünü söylemişti.

Aroney, Perşembe günü hükümet tarafından ülkedeki 5 kişilik İnsan Hakları Komisyonu'nun başına getirildi. Bu karar ülkedeki eğitim camiası başta olmak pek çok grubun tartışmasına neden oldu. İslam karşıtlarına göre skandal olarak adlandırılan karar uygulanmaya başladı.

Aroney, daha önce yazdığı kitapta, dini özgürlükler talep etmenin artık dünyanın pek çok yerinde ikinci sınıf görülen bir hak olduğunu söylemişti. Aroney'e göre bu nedenle öncelikle Müslümanlara ait İslam Şeriatı'nın bir kısım da olsa da uygulanmasının emsal teşkil edeceğini söyledi.

'Batılı Hukuk Sistemlerinde Şeriatın Durumu' başlıklı bir makalesinde Aroney ve yazar Rex Ahdar; "Batının bakış açısından, şeriat uygulaması kısmen bir dini özgürlük meselesidir ve bu ölçüde de batı hukukunda uygulanmalıdır" tespitini yapmışlardı.

Aroney ve yardımcısı Ahdar, İslam Şeriatı'nın yasasının Batılı devlet yetkilileri tarafından uygulanmasının Müslümanlar açısından da en sağlıklısı olacağı yönünde görüş bildirmiş ve bu görüşünü daha önce Kanada'da yaşanmış bir olay ile örneklendirmişti.

Makalede, Kanada'daki Ontario ilinde bir İslami Cemaatin, aile ve iş anlaşmazlıklarını gidermek için dini normları uygulayacak inanç temelli hakemlik mahkemeleri kurma önerisini içeren örnekler veriliyor.

Just Equal sözcüsü Rodney Croome, Aroney'in İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak atanmasına muhalefetin en önde gelen isimlerinden biri oldu. Croome, Aroney'in dini özgürlüklere bireysel özgürlüklerden daha çok önem verdiğini bu nedenle meseleye sağlıklı bakamadığı görüşünde.

Guardian'ın haberine göre 5 kişilik komisyonun ilk görüşmeleri 2018'in hemen başında başlayacak ve 31 Ocak tarihine kadar sürecek. Komisyon 31 Mart'a kadar hükümete bir rapor sunacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum