Ay tutulması 2017 ne zaman olacak? Ay tutulmasının yaşanacağı saat belli mi?
Ay tutulması bu yıl ülkemizden rahatlıkla izlenebilecek. Vatandaşlar merakla ay tutulması ne zaman olacak, ve saat kaçta meydana gelecek sorularının cevaplarını arıyorlar. Ay tutulmasını nasıl rahatça izleyebilirsiniz?
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin en önemli gök olayı olarak nitelendirdiği Ay tutulması olayı için kısa bir süre kaldı. Aynı gün içerisinde gökyüzünde hem dolunay, hem Ay tutulması, hem de kuyruklu yıldız olacak. Adeta bir görsel bir şölen olan Ay tutulması'nın burçlar üzerinde de etkisi büyük. Peki, tutulma ne zaman gerçekleşecek? Burçları nasıl etkileyecek? İşte, detaylar!
Dünya üzerinde birçok kişinin gözlemleyeceği Ay tutulması 11 Şubat Cumartesi günü gerçekleşecek. Türkiye'den de rahatlıkla izlenebilecek Ay tutulması Türkiye saati ile 01.32'de başlayacak. Tutulma ortası ise tahminen TSİ 03.44'te gerçekleşecek.
2017 AY TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?
Tam bir tutulma olmayacağı için yarıgölge Ay tutulması olarak tabir edilen olay, 11 Şubat Cumartesi günü gerçekleşecek. Dolunay, cuma gecesi Dünya’nın dış gölgesinin içinden geçecek ve Güneş’in ışığından gölgelendiği için farklılaşan gri tonlarına dönüşecek. Türkiye saati ile 01.32'de başlaması beklenen olay, Dünya'nın yarıgölgesine giren Ay'ın hafifçe kararmasıyla ortaya çıkacak ancak ay tamamen kaybolmayacak. Bununla birlikte “45P/Honda-Mrkos-Pajdusáková” isimli yeşilimsi kuyruklu yıldız da Dünya’ya en yakın konumuna gelecek ve bu kuyruklu yıldız, teleskop ve dürbünle gözlemlenebilecek. Tutulma ortası 03.44, sona ermesi ise 05.55'te gerçekleşecek. Tutulma 11 Şubat 2017 Batı Asya, Afrika, Avrupa, Grönland ve Amerika'dan izlenebilecek.
AY TUTULMASI NEDİR?
Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişir. Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur.
Ay tutulmasının çeşitleri
Astronomlar Ay tutulmasını basitçe 3 türe ayırır;
Yarı Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçer. Çok rahat gözlenemediği için genelde akademik düzeyde incelenir.
Parçalı Ay Tutulması: Ay’ın bir kısmı Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Çıplak gözle tutulma rahatlıkla gözlenebilir.
Tam Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Bir tam Ay tutulmasında Ay’ın bize dönük yüzü kızıl bir renge bürünür. ve kolaylıkla gözlenir. Bu kızarmış ışınımın incelenmesiyle Yer atmosferi hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilmektedir (atmosferin kimyasal kompozisyonu, atmosferdeki toz miktarı, vb.). Bir başka ifadeyle Tam Ay Tutulması süresince Ay yüzeyi, Yer atmosferini niteleyen bir ayna görevini üstlenmektedir.
Hürriyet
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.