Ayasofya'nın ezanları turistleri de mest ediyor
Ayasofya bir süredir sadece tarihi yapısıyla değil okunan güzel ezanıyla da gönülleri mest ediyor
Kübra Sönmezışık'ın haberi:
Ayasofya'da artık öğlen ve ikindi ezanlarını Yeni Cami, Laleli ve Beyazıt camilerinde görevli üç güzel sesli müezzin dönüşümlü olarak okuyor. Onlar ezana başlayınca dünyanın dört bir yanından Sultanahmet'e gelen turistler hem ezanı dinlemek hem de müezzinlerle tanışmak için Ayasofya'ya geliyor. Ayasofya bir süredir sadece tarihi yapısıyla değil okunan güzel ezanıyla da gönülleri mest ediyor.
Yolunuz Sultanahmet Meydanı'na düşerse öğlen ve ikindi ezanını mutlaka Ayasofya'dan dinleyin. Ayasofya ve Sultanahmet Camii'nin imamlarının karşılıklı okuduğu ezan gönlünüzü mest edecek. Üstelik iki müezzinin mukabeleyle okuduğu ezanın sadece sizi değil yoldan geçen pek çok turisti de ruhundan yakaladığına şahit olacaksınız ve bir kenara çekilip huşu içinde ezanı dinleyeceksiniz. Ezan bittikten sonra bu sesi niye daha önce duymadığınızı merak edecek olursanız buyrun hikayenin gerisini bizden dinleyin:
Herkesin bildiği gibi Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında İstanbul'u feth etmesinden hemen sonra kiliseden camiye çevrilmişti. 1934 yılında yeni bir düzenlemeye gidilerek cami müzeye dönüştürüldü. Dünyanın hayranlık duyduğu, her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu görkemli mabet, zaman içinde müze kimliğinden uzaklaştı. Tarihte ilk defa Süleyman Demirel Ayasofya'daki caminin dışında kalan küçük Hünkâr Mahfili'ni ibadete açtırdı. Bu kısım camiye oranla çok küçük olsa da Müslümanlar için büyük bir adım oldu. O günden sonra Ayasofya'nın bu bölümünde sessiz sedasız beş vakit ezan okunuyor ve namaz kılınıyordu. Ta ki geçtiğimiz Nisan ayına kadar…
Kutlu Doğum Haftası etkinlikler çerçevesinde geçtiğimiz Nisan ayında Ayasofya'da açılan Hilye-i Şerif sergisi bu küçük mekanın kaderini değiştirdi. Çünkü sergiyi gezmek için gelen yabancı turistler Hz. Muhammed'in dış görünüşünü ve vasıflarını anlatan 'Lisan-ı Hat ile Aşk-ı Nebi' başlıklı hilye-i şerif sergisini gezip İslam'la ilgili sorular sormaya başlayınca İslam'ı daha güzel anlatmak ve onların hem gönüllerine hem de ruhlarına hitap edecek bir çalışma düşünen Müftülük, Ayasofya'nın bu bölümünde İstanbul'un en güzel ezanlarının okunduğu üç farklı camiden öğlen ve ikindi ezanlarını okumaları için üç muezzini buraya atadı. Şimdi Ayasofya'da Yunus Emre'nin tabiriyle üç 'islam bülbül'ü herkesin gönlünü mest eden ezanları okuyor. Müftülüğün görevlendirdiği isimlerden Musa Çetintaş Laleli Camii'nden, Abdullah Yılmaz Beyazıt Camii'nden, Şaban Calayoğlu ise Yeni Camii'nden Ayasofya'ya iki vakit ezan okumak için geliyor. Üç müezzin sırayla Ayasofya'da yanık sesleriyle öğle ve ikindi ezanı okuyor. Diğer vakitleri ise Ayasofya'nın eski müezzini okumaya devam ediyor.
EZAN DİNLEYEN TURİSTLER
Abdullah Yılmaz, günde iki vakit yoğun istek üzerine hicaz makamında ezan okuduğunu ve turistlerin özellikle bu makamda okunan ezandan çok etkilendiklerini söylüyor ve ekliyor: "Ezan okumaya başladığımda turistler etrafımı sarıyorlar. Çok güzel sesiniz var diye iltifat ediyorlar. Hatta ezan bitene kadar saygıyla dinliyorlar. Birlikte fotoğraf çektirmek isteyenler bile oluyor. Fotoğrafımı çekip bana mail olarak gönderiyorlar" Abdullah Yılmaz yabancı turistlerin Ayasofya'da ezan okunmasına karşı çıkmadıklarını aksine çok memnun kaldıklarını dile getiriyor. Yılmaz, "Avrupa'nın gözü Ayasofya'da, eğer ibadete açılırsa gayrimüslümler itiraz eder diye düşünüyoruz. Fakat onların böyle bir isteği yok. Tam tersi biz onlardan daha fazla kaygılanıyoruz" sözleriyle gözlemlerini bizimle paylaşıyor. Ayasofya'nın ibadete açılması için taleplerin arttığını dile getiren Yılmaz, ezana özellikle mütedeyyin olmayanların ilgi gösterdiğini, ezanın büyüsüne kapılıp namaz kılmaya gelenlerin çoğunlukta olduğunu söylüyor. Ezan sesine turistlerin çok büyük ilgisi olduğunu hatta ezanı dinlemekle kalmayıp kendisini soru yağmuruna tuttuklarını belirten Yılmaz, "Genelde sesimle ilgili sorular soruyorlar. Karşılıklı ezan okumanın ne anlama geldiğini soruyorlar ben de anlatıyorum" diyor.
Yeni Şafak