Babanın önceden peşin olarak verdiği zekat, sonradan aile bireylerinin vereceği zekata sayılabilir mi?
4 kisilik bir aileyiz. Annem ve ablam calismiyor bende ogrenciyim. Babam 10 yil once hepimizi niyet ederek yuklu bir miktar zekat verdi. Her senede ustumuze dusen zekati o miktardan dusuyor.
İbadetlerde sorumluluk ve bu sorumluluğun bir neticesi olan ceza ve mükafat da bireyseldir. İslam dininde aile fertleri arasında mal birliği değil, mal ayrılığı esası vardır. Bir aile içinde karı, koca ve çocuklardan her birinin malı ayrı ayrı belirlenmişse kendilerine aittir.
Bu itibarla aile fertlerinden karı, koca ve yetişkin çocuklardan kimin borcu ve temel ihtiyaçları dışında 80, 18 gr. (20 miskal) altını veya bu miktar altın değerinde parası var ise o kendi zekatını vermekle yükümlüdür. İfadelerinizden anlaşıldığı kadarıyla babanız daha önce zekat niyetiyle ödediği yüklü miktardaki tutardan her yıl kendi zekat borcunu düşmektedir.
Annenizin ve sizin nisap miktarını aşan paranız olmadığı için zekat vermeniz gerekmez. Ablanız da geçen sene eline geçen bu altınların zekatını -altınlar hala nisap mikatarından fazla ise -bu sene (edindiği tarihten 354 gün sonra) vermek durumundadır.
Bu zekatı ablanız bizzat verebileceği gibi babası onun adına onun vekaletini alarak da verebilir. Bununla birlikte, baba önceki verdiği zekattan bu borcu düşemez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.