Babaoğlu: Türkiye'nin milli meselesi dindir

Babaoğlu: Türkiye'nin milli meselesi dindir

Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu, Türk toplumunu oluşturan milli meselenin "din" olduğunu söyledi

Risale Haber-Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu, Türk toplumunu oluşturan milli meselenin "din" olduğunu söyledi.

Siyasal partilerin din merkezli söylem açılımlarını değerlendiren Babaoğlu, bunun genelde oy avcılığı ile açıklandığını ancak gerçek anlamda bir sorgulama yapmadığını belirtti: "Fakat tam o noktada sormak gerekmez mi: Neden oy avcılığı hep bu alanda yapılır? Hatta neden zalim ve muktedir darbeciler bile ellerinde Kuran'la meydanlara çıkmak zorunda kalırlar?
Hayır! Bu soruyu akıllarından bile geçirmezler. Bu soruya cevap arayanlara da öfkelenirler."

Toplumun parti tezlerine göre biçimlenmediğini vurgulayan Babaoğlu, "Siyasal aktörler gelip geçiyor; toplum kendi " yolunda " gidiyor! Bu ülkede siyaset yaparken geniş kesimlere seslenmek ve etkilemenin yollarından en başta gelenlerinden birinin, din ve dinle ilgili değerler olmasının kaynağını anlamak için toplumun derin sosyolojisine bakmak gerekiyor. Belki en önce Türklerin tarihsel ve toplumsal anlamda " milli meselesi "nin ne olduğunu anlamak zorundayız.
Okullarda okutulduğu gibi değildir; millet olmak basitçe din, dil, ırk, toprak ortaklığından kaynaklanmaz. Kabaca söyleyecek olursam... Milletler ya milliyetlerin çatışarak kendilerini ayrıştırmaları yoluyla tarih sahnesine çıkarlar. Ya da dağılma veya dağınıklık halinden sonra bir " mesele " etrafında kendilerini kurgularlar" dedi.

Yazısını örneklerle sürdüren Babaoğlu, şunlara dikkat çekti:

"Örnekse... Kimi sosyologlar Amerika'yı anlamak için bu toplumun "milli meselesi"nin farklılıkları bir araya getiren " eşitlik ve özgürlük meselesi " olduğunu söyler.
Almanların "milli meselesi"nin devlet fikri ve düzeni olduğu ve bu özelliğin o topraklarda demokrasinin yerleşmesini uzun süre zorlaştırdığı iddia edilir.
Türklere gelince... Daha en başında, üstelik İttihat Terakki'nin ırkçı arayışlarına rağmen...
Türk toplumunu oluşturan "milli mesele" dindir! Çünkü hem Batı dünyası onları, hem de onlar kendilerini önce dinleriyle ve dini koruma kollama göreviyle tarif etmiştir.
Ekonomik, etnik, hukuki pek çok " temel mesele "ye rağmen...
Bu ülkede hâlâ siyasetin zeminini belirleyen birçok şeyin din alanı ve referanslarına ait olmasının kaynağı burada saklıdır."