Başkent Ankara kitap fakiri çıktı
Prof. Dr. Bülent Yılmaz'ın Ankara'daki halk kütüphanelerine yönelik çalışması çarpıcı veriler ortaya koyuyor
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz'ın kültür kenti Ankara'daki halk kütüphanelerine yönelik çalışması çarpıcı veriler ortaya koyuyor.
Araştırma sonuçları, nüfusunun sadece binde 9'u halk kütüphanesinden yararlanan başkentte, uluslararası standartlara göre 2 milyon 550 bin kitaba daha ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Kentin büyük ilçelerinden Altındağ ve Etimesgut'ta ise vatandaşların yararlanabileceği bir kütüphane bulunmuyor.
Başkentte 103 halk kütüphanesi bulunması gerekirken merkez ve merkez ilçelerinde sadece 25 tane halk kütüphanesi bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Yılmaz, ''Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip Başkentte nüfusun binde dokuzu (40 bin) kütüphaneye üye. Bu kişilerin 31 bini Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi kullanıcıları oluşturuyor. Kalan kütüphanelerden yararlanan kişi sayısı ise sadece 9 bin'' dedi.
Türkiye'de yasa gereği çıkan tüm eserlerin bir kopyasının Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nde bulunmasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yılmaz, ''Ankara'nın merkezi Kızılay'daki Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi bu niteliğiyle bir halk kütüphanesi olmanın yanı sıra bir derleme kütüphanesi. Halk kütüphanelerinden yararlanan yaklaşık 350 bin kişinin 150 bini Adnan Ötüken'den yararlanıyor. Bu kütüphane oranların dışında bırakıldığında Başkentte halk kütüphanesi kullanan kişi sayısı binde 3'lerde kalıyor'' diye konuştu.
BAŞKENTİN KÜTÜPHANESİZ İLÇELERİ
Ankara'nın Altındağ ve Etimesgut ilçelerinde hiç kütüphane bulunmadığını diğer birtakım ilçelerinde de sadece 'şube kütüphaneler' olduğunu ifade eden Yılmaz, kütüphanelerdeki kitap sayısı açısından da ortaya çıkan tablonun uluslararası standartların çok gerisinde kaldığını işaret etti.
Bugün