Başörtüsüne kısmi çözüm yasağı hortlatır

Başörtüsüne kısmi çözüm yasağı hortlatır

İslam, başörtüsü yasağına kısmi çözüm getirilmesinin yasağı tekrar hortlatacağını ifade ederek hükümeti uyardı

Risale Haber-Haber Merkezi

Merve Kavakçı İslam, başörtüsü yasağına kısmi çözüm getirilmesinin yasağı tekrar hortlatacağını ifade ederek hükümeti uyardı.

Başörtülü kadınların hâkim, savcı, öğretmen ve emniyet memuru olarak çalışamayacağının sıklıkla dile getirildiğine dikkat çeken Kavakçı, "Meselenin bir noktaya gelip orada kilitlenmesi endişesini taşıyorum" dedi.

Yeni Şafak'tan Burcu Bulut'a konuşan Merve Kavakçı İslam'ın sözleri şöyle:

O günden bugüne bakıldığında başörtülü kadınların toplum içindeki yerine dair ne gibi değişiklikler oldu?

Bunun cevabını vermek için daha çok erken. Toplum başörtülü kadınları nereye koyması gerektiğini henüz bilemiyor. Sadece son 23 Nisan resepsiyonuna bakarak başörtüsünde Türkiye'nin her katmanında değişiklikler yaşandığı ve bunun içselleştirildiği sonucuna varamayız. "Başörtülü kadınlara uygulanan ayrımcılık bitti mi?" sorusunun cevabına baktığımızda ve sonucun olumlu olduğunu gördüğümüzde ancak gerçek bir değişimden söz edebiliriz. Evet bir yola girdik ama ben daha çok şu konuda endişeliyim.

Nedir o?

Bu değişim her alanda yaşanacak mı yoksa belli noktalarda yine başörtülü kadınların önlerine engeller konacak mı? Mesela liberal ortamlarda başörtülü kadınların hâkim, savcı, öğretmen ve emniyet memuru olarak çalışamayacağı sıklıkla dile getiriliyor. Meselenin bir noktaya gelip orada kilitlenmesi endişesini taşıyorum. Çünkü bu ülkede başörtülü kadınlar dışındaki kesimlerin özgürlük taleplerine baktığımız zaman hemen hemen her kesim üç aşağı beş yukarı hak taleplerinin karşılığını buldular. Bu nedenle başörtülü kadınlar hâlâ bir yerlere sığamıyorlar! Bu nedenle Sayın Emine Erdoğan'ın resepsiyona katılması güzel bir başarı ama sembolik! Gerisi gelmezse anlam ifade etmeyecek bir gelişme!

KESİN VE NET BİR HAMLE LAZIM

Başörtüsü sorununun Türkiye'de çözümleneceğine dair umudunuz var mı?

Türkiye buna hazır diye düşünüyorum. Sadece siyasetçilerin samimi bir şekilde bu işin üzerine gitmesi gerekiyor. Haklar, insani değerler kısmen verilemez! Ya hep vardır ya da hiç yoktur! Eğer AK Parti hükümeti başörtüsü yasağının kısmen kalkmasına ortak olursa, bence yasağı tekrar üretir ve başörtülü kadınlara yeniden bir 'ikinci sınıflık' addetmiş olurlar. Üstelik dindar kadroların bunu yapması çok daha tehlikeli. Hükümetten başörtüsü konusunda tam anlamıyla bir açılım bekliyorum. Tek bir defa da tek bir hamleyle çözüp geri dönüşsüz olarak düzeltmelerini istiyorum. Bu AK Parti için önemli bir şans da olacaktır.

Siyasi simge diyenler Çiller'in örtüsüne baksın

Başörtüsünün siyasi simge olarak görülmesi, yasağı savunanların en önemli argümanıydı. Başörtüsü sizce bir siyasi simge mi?

Namaz kılmak, içki içmemek nasıl bir emirse başörtüsü de Allah'ın bir emridir. Diğer yandan başörtüsü siyasi bir simge de olabilir. Olmasının önünde ne dinen ne hukuki anlamda bir engel var. Yalnız çok ilginçtir, başörtülü bir siyasetçinin başındaki örtü siyasi simge kabul edilirken, Tansu Çiller'in başbakanken başına atıverdiği beyaz örtü siyasi simge olarak kabul edilmez! Normalde namaz dahi kılmayan erkek siyasetçilerin seçim döneminde cuma namazında gözükür olmaları da siyasi simge olarak kabul edilmez! Ama her gün başını örten kadının başörtüsünü siyasi simge olarak kullandığı ısrarla iddia edilir. Bu nedenledir ki başörtüsünün siyasi simge olarak görülmesinde hiçbir mahsur yoktur.