Batı Afrika'nın en büyük hafızlık okulu ayakta kalmaya çalışıyor
Senegal'de bulunan Batı Afrika'nın en büyük hafızlık okullarından Koki Hafızlık Kursu ve Şer’i İlimler Enstitüsü'nde eğitim gören öğrenciler zorlu şartlara rağmen hafızlık eğitimlerini başarıyla tamamlamaya çalışıyor
Ülkenin önde gelen alimlerinden Ahmed Kebir Mbaye’nin vasiyetiyle Senegalli hayırsever Ahmet Sağir Lo tarafından 1939’da kurulan Koki Hafızlık Kursu ve Şer’i İlimler Enstitüsü'nde 4 bin 189 kız ve erkek çocuk hafızlık eğitimi alıyor.
Başkent Dakar'a 220 kilometre mesafede yer alan Koki bölgesindeki geniş bir arazide kurulan külliyede hafızlık kursu, okul, öğrenci yurdu, cami, sağlık ocağı, kütüphane ve misafirhane yer alıyor.
Öğrencilerin ücretsiz eğitim gördüğü bu külliyede yaklaşık 3 bin 200 kız ve erkek çocuk kendilerine ait yurtlarda yatılı kalıyor. Bine yakın öğrenci ise gündüzlü eğitim alıyor.
Enstitüye bölge ülkeleri Moritanya, Gine Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mali ve Gine Biassau'dan gelen öğrenciler de geliyor.
Öğrenciler hafızlıklarını ilk 3 yılda tamamlayıp daha sonra enstitü bünyesindeki ilkokul, ortaokul ve liseye kayıt yaptırabiliyor.
Enstitüde ülkedeki eğitim müfredatının yanı sıra Arapça dil eğitimi ve bazı şer’i ilimler ders olarak okutuluyor.
Bu okuldan mezun olanların bir kısmı Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Sudan ve Türkiye gibi ülkelere gidip burada tıp, mühendislik, iktisat ve ilahiyat fakültelerinde lisans eğitimi alıyorlar.
Enstitünün gelecek projeleri arasında sadece İslami ilimlerin okutulduğu liselerin açılması yer alıyor.
"Türkiye'nin göstereceği ilgi Batı Afrika’ya gösterilmiş demektir"
Enstitünün Eğitim Direktörü Şeyh Ahmed Muhtar Lo, okulun Batı Afrika'daki en büyük hafızlık kurslarından biri olduğunu söyledi.
Lo, okuldaki öğrencilerin büyük bir kısmının yetim ve fakir çocuklardan oluştuğunu vurgulayarak enstitünün Türkiye’nin ve İslam dünyasının desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.
"Bu eğitim yeri bir insanın yetişmesine dolayısıyla insanlığın inşasına katkı sağlıyor." diyen Lo, "Yapılacak yardımlar basit yardımlar olarak görülmemeli. Türkiye'nin ve Müslüman ülkelerin buraya göstereceği ilgi, bütün Batı Afrika’ya gösterilmiş demektir." değerlendirmesinde bulundu.
"Erdoğan sayesinde Türkiye İslam dünyasına liderlik ediyor"
Senegal'de birçok önemli ismin bu enstitüde eğitimini tamamladığını vurgulayan Lo, okulun ve öğrencilerin masraflarının zekat ve sadakaların yanı sıra mezunların yaptığı yardımlarla karşılandığını aktardı.
Enstitüden mezun olan birçok öğrencinin Türkiye'de lisans eğitimi gördüğünü belirten Lo, "Türkiye çok büyük bir devlet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde şu anda İslam dünyasına liderlik ediyor." diye konuştu.
Devletten maddi olarak fazla destek görmediklerini kaydeden Lo, hükümetin enstitüye atadığı bazı öğretmenlerin ücretini karşılamasının yanında Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Çocuk Bakanlığının yıllık küçük çaplı yardımlar yaptığını söyledi.
Lo, enstitüde küçük bir sağlık merkezinin faaliyet yürüttüğünü belirterek, tedavi masraflarının bütçeyi zorladığını ve ciddi ilaç eksikliği yaşadıklarını aktardı.
Ayda sadece 3 bin dolar elektrik faturası ödediklerini ifade eden Lo, enstitüye gıda, sağlık, eğitim, giyim masrafları dahil aylık 80 bin dolar civarında harcama yapıldığını kaydetti.
"Çocuklarımızı Batılıların ellerine bırakmak istemiyoruz"
Dakar İslam Enstitüsü Genel Sekreteri Ahmet Sağir de dedesinin kurduğu Koki Enstitüsünün ayakta kalması için ellerinden gelen gayreti gösterdiğini belirtti.
Türkiye başta olmak üzere İslam ülkelerinin enstitüye sahip çıkmasını beklediklerini söyleyen Sağir şunları kaydetti:
"Batılı devletler buraya yardım etmek istiyor fakat biz arzu etmiyoruz. Batılıların yardımlarının altında Hıristiyanlaştırma çabaları yer alıyor, bu yüzden çocuklarımızı onların ellerine bırakmak istemiyoruz. İslam alemine sahip çıkma vazifesi Osmanlı'nın yıkılmasıyla yarım kalmıştı, bugün Türkiye bu vazifeyi yerine getiriyor. Bunun olmasını sağlayan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır. Allah'tan ona uzun ömürler diliyoruz."
Yüzde 100'e yakın başarı
Fransızca öğretmenlerinden Adama Diakhante de her sınıfta ortalama 60 öğrencinin bulunduğunu aktardı.
Talebelerin hafız olmaları sebebiyle zihin yapılarının temiz ve güçlü olduğu değerlendirmesinde bulunan Diakhante, sınavlarda yüzde 100'e yakın başarı sağlandığına dikkati çekti.
Enstitü Doktoru Muhammed Sall da hijyen koşulları tam sağlanmadığından öğrencilerin sıklıkla hastalandığını söyledi.
Özellikle soğuk ve sıcak aylarda bulaşıcı hastalıkların arttığına değinen Sall, bütçelerinin bunları önlemede yetersiz kaldığını anlattı.
Okulda eğitim gören hafızlardan Muhammed Laye de Türk sivil toplum kuruluşlarının medreselerine bazen yardımda bulunduklarını belirterek, Türkiye'yi ve Türk halkını çok sevdiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Türk halkının kendilerine sahip çıkmasını beklediklerini dile getiren Laye, "Kuran'ı hatmettiğimde dualarıma Erdoğan'ı ve Türkiye'yi dahil ediyorum." diye konuştu. aa
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.