'Batının iğreti kavramlarıyla düşünüyoruz'
Özdenören: Tanzimat'tan beri Batı kültüründen iğreti kavramlarla düşünmeye çalışıyoruz
Mehmet Köse'nin haberi
Yazar Rasim Özdenören, Türklerin Tanzimat'tan bu yana kendi kültürünün kavramlarını bırakarak, batı kültüründen aldığı iğreti kavramlarla düşünmeye çalıştığını söyledi.
Özdenören, "Ama ne yazık ki ne kendi kavramlarımızı tamamen bıraktık, ne de yeni kavramların künhüne varabildik." dedi.
Türk Edebiyatının öykü ve deneme yazarlarından Rasim Özdenören, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)'nde söyleşide bulundu. OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde üniversitenin Kitap Kulübü tarafından gerçekleştirilen 'Çok Sesli Bir Yazarla Söyleşi' konulu konferansa konuşmacı olarak Türk edebiyatının önemli öykü ve deneme yazarlarından Rasim Özdenören katıldı.
Rasim Özdenören, eserlerinde, Türk siyasasının tabu saydığı şeyleri söylemeye çalıştığını, söylemeye korkulan şeyleri cesaret gösterisi haline dönüştürmeden yazdığını belirtti.
Bilim, hürriyet, laiklik, pozitivizm, rasyonalizm gibi kavramların da Batı kültüründe ifade ettiği kavramların, Türk kültüründe anıldığı kavramlardan farklı olduğunu kaydeden Özdenören, 'Bölmeli Kafa'lı insanın, yani kafası karışık Türk insanının kafa karışıklığının nedeninin temelinin Tanzimat'a dayanan 'Bölmeli Müesseseler' olduğunu söyledi.
Eğitim konusuna da değinen Özdenören, "Eğitim, insanların bir arada yaşaması zorunluluğundan doğmuştur. Eğitim öğretilen ve talim edilen bir kavramdır. Eğitim yalnızca insanlar arasında söz konusudur. Hayvanlar eğitilemez, hayvanlara yalnızca alışkanlık kazandırabiliriz." dedi.
Türkiye'de 30-40 yıldan bu yana kurulan üniversitelerin de adına layık olmaktan öte, yüksekokul işlevi gördüğünü belirten Özdenören, "Üniversiteler temelde birer ticari kurumdur, çünkü bu kurumlarda üretim vardır. Bilgi üretilmektedir ve bunun parasal bir karşılığı olmalıdır." diye ifade etti.
Konferansa katılan Türk Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Sağlık ise Çağdaş Türk Edebiyatının yaşayan en büyük öykü yazarlarından biri olan Rasim Özdenören'in 33 kitabı bulunduğunu vurguladı.
Özdenören'in, deneme ve yazılarıyla bir nesli etkilediğin belirten Sağlık; Rasim Özdenören'in kendisinin yazdığı, 'Gül Yetiştiren Adam' kitabıyla özdeşleştiğini ve aynı sorulara her seferinden farklı yanıtlar verebilen bir yazar olduğunu söyledi.
Konferans sonunda Rasim Özdenören, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Ardından da OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan günün anısına bir plaketle birlikte yıllar önce, yaşayan şairlerin kendi ellerinden yazılı olarak aldığı şiirlerden derlediği 'Şairlerinin El Yazılarıyla Şiir Albümü' adlı kitabını hediye etti.