Bayram namazı evde nasıl kılınır? Mehmet Görmez anlatıyor
Evde bayram namazına nasıl niyet edilir, nasıl kılınır, hutbede neler söylenir, bayram namazı duası nasıl yapılır
Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, evde bayram namazının nasıl kılınacağını katıldığı bir canlı yayında anlattı:
Bayram namazı, Cuma namazı vacip olan kimselere Hanefilerde vacip, Hanbelîlerde farz-ı kifaye, Şafiî ve Malikîlerde sünnet-i müekkede olan bir namazdır.
Evimizin büyük küçük her üyesi cemaatimiz olabilir. Camilere çıkılamaması sebebiyle, evinde kadın-erkek-çoluk-çocuk, aile efradıyla cemaat olarak kılabilenler için bu hükümlerde ibadet yapılmış olur. Şafiîlerde tek başına da kılınabilir. Şafiî olmayan birisi de Şafiilere ittibaen tek başına kılabilir.
Kılamayanlar için günah yoktur.
BAYRAM NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?
Bayram namazı iki rek’âtli bir namazdır. Ezan ve ikamet okunmaz.
“Niyet ettim Allah rızası için Ramazan (fıtır) Bayramı namazını kılmaya” diye niyet edilir:
Diğer iki rek’âtlı namazlardan tek farkı, her rek’âtında 3’er defa tekbir alınmasıdır. Bu tekbirler vaciptir. Bu tekbirlerin ilk üçü birinci rek’âtte sübhaneke okunduktan sonra Fatiha Sûresi okunmadan alınır, diğer üçü de ikinci rekâtte zamm-ı sûre okunduktan sonra rükûa gitmeden önce alınır.
Bu tarif Hanefilere göredir. Diğer mezheplerde olanlardan bilmeyenler, Hanefilere göre kılabilirler.
BAYRAM NAMAZININ KILINIŞI
Evden bir erkek imam olur, namazı kıldırır. İmamlıktan çekinmemek lâzımdır. Namaz sûrelerini düzgünce okuyan imam olabilir.
Her namazda olduğu gibi iftitah tekbiriyle namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra imam sesli olarak, cemaat de içinden, Allahu ekber der, eller kulak yumuşağına kadar beraberce kaldırılır ve salıverilir. İkinci olarak tekrar imam sesli, cemaat içinden Allahu ekber denilerek eller kulak yumuşağına kadar kaldırılır ve salıverilir. Üçüncü olarak tekrar imam sesli, cemaat içinden Allahu ekber diyerek eller kulak yumuşağına kadar kaldırılır ve ardından eller bağlanır. İmam içinden euzü besmele çekerek, Fatiha ve Zamm-ı Sûreyi sesli okur, cemaat okumaz, dinler.
Rükûa gidilir, secde yapılır.
İkinci rek’âtte imam hemen Fatiha Sûresi ile bir zamm-ı sûre okur. Ardından aynen birinci rek’âtte olduğu gibi, üç tekbir aldırır. Ardından, dördüncü bir tekbirle rükûa gidilir. Secde yapılır, oturulur, tahıyyat ve salli-barik okunur, selâm verilir ve namazdan çıkılır.
Namazdan sonra beraberce üç defa teşrik tekbiri getirilir. Yani, “Allahu Ekber, Allahu Ekber, Lâ İlâhe İllallahü Vallahu Ekber, Allahu Ekber velillâhi’l-hamd.” denir.
HUTBEDE NE SÖYLENECEK
Bundan sonra imam hutbe için ayağa kalkar, ayakta hutbe duâları yerine Fatiha Sûresi’ni okur. Ardından kısa bir konuşma yapar veya Kur'an tefsirlerinden bir bölüm okur.
Bundan sonra imam oturur, ellerini açar ve duâ eder.
BAYRAM NAMAZI İÇİN ÖRNEK DUÂ
Allah’ım! Azabından rahmetine, gazabından şefkatine, adaletinden merhametine, celâlinden cemâline, Senden Sana sığınıyoruz. Kusurumuz çoktur. Bizi affet! Bizi mağfiret et! Musîbet-i diniyeden bizi muhafaza eyle! Âmin
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.