Bebeklerde inatçı ağlamalar neden kaynaklanır?
Ağlamak, bebeğin ilk iletişim kurma yolu. Bebeklerin ağlamak dışında sıkıntılarını anlatacakları bir lisanları bulunmuyor.
Bebekler ağlayarak çoğu zaman sorununu çevresindekilere anlatmaya çalışıyor. Ağlayan bebeklerin, yaramaz ve disiplinsiz olduklarından değil iletişim kurma çabası içinde olduklarından bu eylemi gerçekleştirdiğini belirten Dr. Bülent Öztürk, "Öncelikle bebeğin ağlamasına neden olan bir sağlık sorunu olup olmadığı belirlenmeli. Bazen kolik ağrısı bazen de erken diş çıkarma bebeklerde inatçı ağlamaya neden olabiliyor." dedi.
Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bebeklerin çevrelerindeki strese ağlayarak tepki gösterdiklerini ifade etti. Dr. Öztürk, "Durum ne kadar stres verici olursa, ağlama da o denli uzun ve yoğun oluyor. Dolayısıyla eğer bebeğin anne ve babası kötü bir gün geçirmiş ise bu durum bebeğe yansıyabiliyor. Evdeki ortam sakin olduğu zamanlar bebeğin huysuzluğu da durumdan etkilenme oranına bağlı olarak azalıyor. Anne babalar ilk bebeklerinde daha tecrübesiz olduklarından ilk bebeklerin ağlama nöbetleri daha uzun süreli olabiliyor. Bazı günler bebeklerin ağlaması, bir iki ıkınma ya da birkaç dakika ağlama şeklinde olurken bazı günlerde durdurması pek mümkün olmayan, saatlerce süren ve kıpkırmızı oluncaya kadar devam eden ağlama nöbetleri görülebiliyor." diye konuştu.
Öztürk, bebeklerin ağlama sebeplerini şöyle sıraladı: "Kolik; ortamın çok sıcak ya da soğuk olması ya da bebeğin altının pis olması gibi nedenlerden kaynaklanan rahatsızlık hissi. Çok fazla ve sık ziyaretçi gibi durumların neden olabileceği yorgunluk. Hastalık ya da ağrı, bu gibi durumlarda bebeğin ağlaması değişkenlik gösterebilir. Bebeğin aç olması, annenin yediklerinin, aldığı ilaçların, kafein ya da sigara gibi maddelerin sütün kalitesini olumsuz etkilemesi, memede süt fazlalığı, fazla ilgi gereksinimi olması. Bebeklerin dişleri 5-11 ay arasında görünür olarak çıksa da aslında gebeliğin 14. haftasında dişler oluşmaya başlıyor ve 2. aydan itibaren dişler kabarıyor ve yukarı doğru hareketleniyor. Bu da ağlamaya neden olabiliyor."
Bazı durumlarda bebeklerin ortada bir neden yokken de ağlayabildiğinin altını çizen Öztürk, şöyle devam etti: "Anne karnı bebekler için en ideal ortamı oluşturuyor. Burada nefes bile almalarına gerek kalmadan tüm ihtiyaçları anında karşılanıyor. Doğduktan sonra ilk nefesi aldıklarında akciğerleri dış atmosferle tanışıyor ve bebek dünyaya geldiği anda ağlamaya başlıyor. Anne karnındaki konforu dış dünyada bulamayan bebekte, bazen eve geldikten birkaç gün sonra saatlerce süren ağlama nöbetleri görülebiliyor."
Bebek ağladığında endişelenen ailelerin doktora başvurduğunu kaydeden Öztürk, "Çoğu ağlama nöbetinde bebeğin yalnızca karnı ağrıyordur ve bu anlar bebekten daha çok anne ve babaya eziyet vermeye başlayabilir. Eğer herhangi bir hastalık belirtisi yoksa ancak bebeğiniz hala ağlamaya devam ediyorsa yapılması gereken tek şey beklemek. Bazı bebekler ağlayarak ilgi göremediklerini fark ettiklerinde kendi kendilerine susabiliyor ve ağlamayı bir ilgi kaynağı olarak görmekten vazgeçebiliyor. Bu tip bebekleri 20 dakika karyolalarında tek başına ağlarken bırakmaktan korkmayın."
İlk 4-6 ay bebeklerde santral sinir sitemi henüz tam gelişmediği için bebeklerde şaşılık, çenede titreme, ürkme hareketi ve bazı ilkel reflekslerin devam ettiğini belirten Öztürk, "Bu süre içinde kas koordinasyonu tam sağlanamadığı için bağırsaklarda da düzensiz kasılmalar meydana geliyor ve bu kasılmalar da kolik ağrıyı oluşturuyor. Bundan dolayı şiddetlice ağlama görülüyor. Bu ağlama bazen bir iki ıkınma şeklinde olabileceği gibi bazen saatlerce sürebiliyor. Ağrısız bir bebek genellikle açken ağlarken, karın ağrısı çeken bir bebek karnı doyurulduktan sonra ağlamaya başlıyor. Kolik bir bebeği sadece karnı aç olduğu için ağlayan bir bebekten ayıran da tokluk sonrası yaşadığı bu huzursuzluk oluyor. Halk arasında bu ağrı gaz sancısı diye tanımlanıyor ama bu ağrının asıl sebebi kolik ağrısı olabilir. Bebeğin gazı azaltıldığında kolik ağrı azalabiliyor." diye konuştu.
Cihan
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.