Bebekteki ağlamanın nedeni bu içecekler olabilir
Birçok anne aynı hatayı yapıyor!
Anne sütünü artıran besinler anne adayları tarafından araştırılıyor. Havuç, dereotu, arpa, yulaf, incir, keten tohumu gibi besinlerin anne sütünü artırdığını söyleyen Prof. Dr. Nalan Karabayır, annenin çay ve kahve tüketiminin bebekte ağlamalara neden olduğunu söyledi.
Anne sütü bebeklerin sağlığı için büyük bir öneme sahip. Bir yandan anne sütünü artıran besinleri tüketseniz bile diğer yanda yanlış tüketilen besinler emeğinizi heba edebilir. Peki, anne sütünü artıran besinler nelerdir?
Prof. Dr. Nalan Karabayır, anne sütünü artıracak mucizevi bir besinin olmadığına dikkati çekerek şunları söyledi:
"Havuç, dereotu, arpa, yulaf, incir, keten tohumu gibi besinlerin sütü arttırdığı bildirilmekle anne sütünün artmasını sağlayan en önemli faktörün bebeği özellikle ilk aylarda, günde en az 8-12 kez, 15-20 dakika emzirmek olduğu unutulmamalıdır. Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi içerdiği kafein nedeniyle bebekte ağlamalara neden olmak dışında idrar söktürücü etkisi ile annede sıvı kaybına da yol açabilir."
ANNE GÜNDE YAKLAŞIK 75 GRAM PROTEİN ALMALI
Yetersiz beslenen annelerin süt bileşimlerinde olumsuzluk görülebileceğine değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Nalan Karabayır, şu bilgileri verdi:
"Emziren annenin günlük diyeti en az 1800 kalori ve 65-75 gram protein içermelidir. Emziren annenin beslenmesi dengeli ve çeşitli olmalıdır. Sıra dışı ve abartılı beslenmeye gerek yoktur. Annenin günde 2-3 su bardağı kadar yoğurt, 2 kibrit kutusu kadar peynir, 3-4 porsiyon et, tavuk ya da balık, 1 yumurta ya da kurubaklagil, 5-7 porsiyon taze sebze ve meyve, 4-6 dilim ekmek, en fazla 2-3 porsiyon pirinç, bulgur ya da makarna tüketmesi önerilir."
KAYISI, KAVUN GİBİ MEYVELER BEBEKTE DIŞKILAMAYI ARTIRIYOR
Prof. Dr. Karabayır, anne sütünün artması için bol miktarda sıvı tüketilmesi gerektiğine dair yaygın kanıyı ise şu şekilde değerlendirdi:
"Fazla miktarda özellikle günde 3 litreden fazla sıvı tüketiminin süt yapımı üzerine olumsuz etkisi de ortaya çıkabilir. Bu nedenle emziren annelerin susadıkça ihtiyaçlarını giderecek kadar su tüketmeleri, meyve suyu, soda, çay-kahve, bitki çayı tüketimlerinin sınırlı tutmaları önerilmelidir. Çay-kahve içeriğindeki kafein nedeniyle bebekte ağlamalara neden olmak dışında idrar söktürücü etkisi ile annede sıvı kaybına yol açabilir. Günlük çay kahve tüketimi 2 fincan kahve ya da 2 bardak çay olarak sınırlandırılması önerilmelidir. Emzirme döneminde annelere ciddi bir gıda kısıtlaması önerilmezken süt ürünü olarak pastörize edilmemiş gıdalar, çiğ et ve civa yükü yüksek olduğu bilinen balıkların tüketilmemesi hatırlatılmalıdır. Ayrıca çikolata gibi kafein içeriği yüksek besinlerin bebekte huzursuzluk yapma olasılığı nedeniyle sınırlı tüketilmesi hatırlatılmalıdır."
SÜTÜ ARTIRAN MUCİZEVİ BESİN YOK
Anne sütünü arttıracak mucizevi bir besinin olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Karabayır, anne sütünün artması ve bebeğe faydalı olması için şunları önerdi:
"Havuç, dereotu, arpa, yulaf, incir, keten tohumu gibi besinlerin sütü arttırdığı bildirilmekle beraber anne sütünün artmasını sağlayan en önemli faktörün bebeği özellikle ilk aylarda, günde en az 8-12 kez, 15-20 dakika emzirmek olduğu unutulmamalıdır. Anne sütü yetersizliği çok nadir görülen bir durum olup, emzirme tekniğindeki sıkıntı nedeniyle bebeğin memeyi tam olarak boşaltamaması, bebeğin yeterli tartı almasını ve iyi uyumasını engelleyeceği gibi annede meme başı çatlağı, mastit gibi sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle anne bebek çiftine memeyi iyi kavrama ve etkin emme konusunda destek olunması, emzirmenin erken kesilmesini engelleyecek en önemli müdahaledir. Sonuç olarak mucizevi bir besin olan anne sütü bebeğin sağlıklı bir yaşam sürmesi için en önemli faktördür. En az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmenin sürdürülebilmesi için sağlık personelinin desteği önemlidir."
dha
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.