Bediüzzaman hep hukukun içinde kaldı
Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi Salih Özcan: Üstad'ın hayatı sürgün ve hapislerde geçmesine rağmen hep hukukun içinde kaldı.
Samet Altıntaş'ın haberi
Onlar Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden hayatta kalanlar. Üstad'ın 23 Mart 1960'ta vefatından sonra bayrağı devralanlar. İlerlemiş yaşlarına rağmen Bediüzzaman'dan ve Risale-i Nurlardan aldıkları feyzi çevresindekilere aktarmaya devam ediyorlar. Onlara göre Bediüzzaman, hayatı sürgün ve hapislerde geçmesine rağmen hep hukukun içinde kaldı, yanındakilere de bunu tavsiye etti. Üstad'ı bir de onlardan dinledik.
Vefatının 51. yılında onu, anlayışını ve hatıralarını talebeleri anlattı. Çünkü abiler, "Üstad'ı gören son gözler".
Salih Özcan: Üstad'ın hayatı sürgün ve hapislerde geçmesine rağmen hep hukukun içinde kaldı
Salih Özcan, 1929 Urfa doğumlu. Hasta olmasına rağmen Üstad'ın adını duydu mu, sanki o çağırmış gibi Nur hizmetine gitmeye devam ediyor. Üstad'ın ismini ilk defa Büyük Doğu'da görmüş, bir de Osman Yüksel Serdengeçti'nin vasıtasıyla. Ama kendi deyişiyle Bediüzzaman'ın ismini hakikatli duyuşu, Urfa'da askerlik görevi yapan Albay Hulusi Yahyagil'in dilinden olmuş. Nur talebesi olduğu anı şöyle anlatıyor: "Urfa'da Hulusi abi, bize Sözler'i okuyordu. 19 yaşındaydım. Hulusi abi emekli oldu. Biz, dedemle beraber peşine düştük, yolcu etmek üzere. Hulusi abi, birden döndü ve dedeme hitaben, 'Bu çocuk Üstad'ı ziyaret etmek istiyor.' dedi. Dedem, 'Yook, torunumu hacıya hocaya göndermem.' diye çıkıştı. Hulusi abi, 'Said Nursi, senin bildiğin hocalardan değil. Bu, imamdır.' diye cevap verdi. Dedem bunun üzerine izin verdi. Emirdağı'na gittim. Üstad'ın huzuruna çıktım." Salih abi, 21 yaşındayken Said Nursi'den aldığı izinle Risaleleri Latin harfleriyle basmaya başlar. İlk bastıkları kitap İhlâs Risalesi'dir. Salih abi, Nurların dünyaya yayılmasına vesile olacak o tarihi anı şöyle anlatıyor: "1950'de İhlâs Risalesi'ni 10 bin nüsha bastım. İki nüshasını Üstad'a gönderdim. Bir hafta sonra telgraf geldi. 'Seyyid seni tebrik ediyorum, perdeyi yırttın.' diye. Bu haberi alınca çok sevindim. Atıf Ural, Said Özdemir, Ali İhsan Torla gibi abiler, 'O zaman biz de basalım' dediler. Para bulundu ve eserler basılmaya başlandı." Salih Abi, "Üstad bize 'Sizi menfi harekete çekmeye çalışacaklar, ama siz daima müspet hareket edeceksiniz. Hakkınızda ne derlerse desinler siz cevap vermeyeceksiniz' derdi. Hayatı sürgün ve hapislerde geçmesine rağmen hep hukukun içinde kaldı. Yanındakilere de bunu tavsiye etti." ifadelerini kullanıyor.
Zaman