Bediüzzaman'ın müjdelediği o mucitler

Bediüzzaman'ın müjdelediği o mucitler

Bediüzzaman'ın 100 yıl öncesinden müjdelediği o mucitlerin sayısı arttı, patent sayısı 5'e katlandı

Risale Haber - Fatih Karaşahan

Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından son 5 yılda verilen patent sayısı 5 kattan fazla artış gösterdi.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre TPE tarafından verilen patent sayısı 2006 yılında 122 iken, bu sayı geçen yıl 642’ye yükseldi. Bu yılın 7 aylık döneminde ise toplam 492 buluşa patent verildi.

100 yıl önce Bediüzzaman şark [doğu] vilayetlerinde hürriyet fikrini halka anlatırken, gerçek bir hürriyetin medeniyeti bir mutluluk sarayına dönüştüreceğini söylüyordu. Bu sarayda hürriyetin en belirgin özelliğinin de insanların yeni fikirler üretme ve yeni buluşlara imza atma olacağını söylemişti. Bediüzzaman'ın 100 yıl önce kurduğu özgürlük denkleminde icat ve buluşları bireysel girişimciliğin takip edecektir. Fikri ve maddi girişimlerin özgürlüğün mayası olacağı belirtilir.

Bediüzzaman'ın konuyla ilgili ifadeleri şöyle:

"Evet, mâzinin sahrâlarında [çölllerinde] keşmekeşliğinize [karışıklığınıza] sebebiyet veren her birinizdeki meylü’l-ağalık [ağalık eğilimi] ve fikr-i hodserâne [kimseyi dinlemeden kendi başına hareket etme düşüncesi] ve enaniyet [benlik], şimdi istikbalin saadet-saray-ı medeniyetinde [medeniyetin sunduğu mutluluk sarayı] fikr-i icada [buluş yapma ve yeni şeyler icat etme] ve teşebbüs-ü şahsiyeye [bireysel girişimcilik] ve fikr-i hürriyete [hürriyet düşüncesi] inkılâp [dönüşecek] edecektir, inşaallah."

TPE istatistiklerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye’de son yıllarda teknolojik gelişimi sağlamaya yönelik çalışmaların teşvik edilmesi, yeni buluş ve icatlarda adeta patlama yaşattı. Türkiye’de son 5 yılda toplam 1874 patent alındı. Yeni buluş ve icatlarını tescil ettirerek patent alanların sayısı 2006 yılında 122 iken bu sayı 2007 yılında 317, 2008 yılında 337, 2009 yılında 456, 2010 yılında ise 642’ye yükseldi. Buna göre ülke genelinde son 5 yılda alınan patent sayısı 5 kattan fazla arttı.

Türkiye genelinde son 5 yılda verilen 1874 patent belgesinin 1028’sini İstanbul aldı. Bu şehri, aldığı 208 patent ile Ankara, 98 patent ile İzmir, 95 patent ile de Bursa izledi.

Aralarında Diyarbakır, Kastamonu, Muş ve Yozgat’ın da bulunduğu 23 şehir ise TPE istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana hiç patent alamadı. Çankırı ve Karabük ise ilk kez bu yıl bir buluşa patent aldı.

Bu yılın 7 aylık döneminde de toplam 2 bin 259 patent başvurusundan 492’si tescillendi. İstanbul, bu dönemde de yapılan 878 başvurunun 235’ine aldığı patent tescil belgesiyle iller arasında ilk sırada yer aldı. İstanbul’u 54 patent tesciliyle Ankara, 39 patent tesciliyle de Bursa izledi.

Ocak-Temmuz döneminde patent almak için 58 şehirden toplam 2 bin 259 başvuru yapıldı. Bu dönemde İstanbul’dan 878 başvuru yapılırken bunların 235’i patent almaya hak kazandı. Başkent Ankara’dan ise bu dönemde yapılan patent başvuru sayısı 260, alınan patent sayısı ise 54 oldu. Bursa’dan yapılan 230 başvurudan ise 39’una patent verildi.

Ayrıca Manisa’nın 30, Konya’nın 22, Kocaeli’nin 21, İzmir’in 16, Antalya’nın 7 buluşu tescillendi. Kayseri’nin 6, Afyonkarahisar, Sakarya ve Tekirdağ’ın 5’er, Adana, Kütahya, Samsun ve Trabzon’un 4’er, Malatya, Rize ve Zonguldak 3’er, Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir ve Gaziantep’in 2’şer buluşuna patent verildi. Birer tescil belgesi alan iller ise Bilecik, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzurum, Hatay, Isparta, Mersin, Nevşehir, Sinop, Uşak ve Karabük oldu.

Dünya savaşlarıyla artan bir hızda gelişen sanayileşme, dünyada yeni özgürlük akımlarına dönüştü ve bugün dünya özgürleşmenin birinci dönemini tamamlarken; Türkiye'nin ve İslam aleminin geriden takip ettiği bu dönüşüm Bediüzzaman'ın müjdelediği fikri ve maddi özgürlüğe kavuşmak üzere. Özellikle İslam dünyasının kalbi sayılan Türkiye'de gelişen sanayi ve artan icat sayısı dünyadaki özgürlük fikrinin ikinci dönemine büyük katkılar sağlayacak. 

www.risalehaber.com

 


"Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?"