Bediüzzaman’ın talebesi Üzeyir Şenler vefat etti

Bediüzzaman’ın talebesi Üzeyir Şenler vefat etti

İnna lillah ve inna ileyhi raciun

Ömer Özcan’ın haberi:
 
RİSALEHABER-Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin talebelerinden Üzeyir Şenler ağabey vefat etti. Üzeyir Şenler, İslamî sahada eserler ve hizmetler veren Şûle Yüksel Şenler’in de ağabeyidir. 
 
1934 Mersin doğumlu olan Üzeyir Şenler, 1956 yılından itibaren askerliğini Isparta’da iki seneye yakın bir süre Bediüzzaman Hazretlerinin yanında evci kalarak yapmış ve Üstad’ın hizmetinde bulunmuştur. Kendisinin Üstad’la ilgili çok kıymetli hatıraları vardır. 
 
Bursa’da evinde uzun bir süredir yatağa bağlı olarak yaşayan Üzeyir ağabey, 24 Nisan 2014 Perşembe gününün ilk saatlerinde gece vakti Hakkın rahmetine kavuştu. Cenazesi bugün ikinde Bursa Ulucami’de kılınacak cenaze namazından sonra Emir Sultan’da defnedilecek. 
 
ÜZEYİR ŞENLER KİMDİR?
 
Üzeyir Şenler 1934 Mersin doğumludur. Nüfustaki adı “Özer” iken Bediüzzaman Hazretleri tarafından “Üzeyir” olarak değiştirilmiştir. Şûle Yüksel Şenler’in ağabeyidir. 1938 doğumlu olan kız kardeş Şûle Hanımın, 1960’ların son yıllarından itibaren Anadolu’da hanımlara verdiği seri konferanslar, İslâmî hizmet kervanında bir milât olmuştur. Şûle Yüksel hanımefendi bu konferanslarla dönemin genç kızlarını derinden etkilemiş, bilhassa tesettür ve başörtüsünün farziyetini kadınlara fark ettirmiştir. Zihinlere bir model olarak yerleşen Şûle Yüksel, genç kızlara öncü ve örnek olmuştur. Şûle Hanım sembol bir isimdir... O kadar ki, dönemin malûm zihniyetteki basını, başörtüsünü, onun ismiyle bütünleştirerek “Şulebaş” demeye başlamıştır. Aynı basın, neredeyse her gün aleyhinde birinci sayfadan haberler vermişlerdir. Elbette ki bu zorlu hizmetin arkasındaki güç ve destek, ağabey Üzeyir Şenler’di… Her şeyden önce -kendi ifadeleriyle- gaflet içinde bulunan Şûle’yi Risale-i Nur ile tanıştırıp, O’na iman hakikatlerini okuyup şuurlandıran, bilinçlendiren oydu… 
 
1952 senesinde, İstanbul Gençlik Rehberi Mahkemesi dolayısıyla Risale-i Nur’u tanıyan Üzeyir Şenler, Ahmed Feyzi Kul Ağabeyin bir dersi ile 12’den vurulur ve yeniden hayat bulup ayağa kalkar. Daha çocuk sayılacak bir yaşta koşarak o şefkatli Sultanın sakin ve huzurlu adasına sığınır ve geri dönüş gemileri yakar… 
 
Üzeyir Şenler’in bu samimiyet ve fedakârlığı karşılıksız kalmaz. “Serdengeçti”leri çok seven Üstadı Bediüzzaman, O’na, serbestçe huzuruna girip çıkma imtiyazı verir. Daha da önemlisi; şimdiki neslin “olmaz böyle şey” diyebileceği bir olmazı yaşar Üzeyir Şenler. Isparta’da yaptığı askerliğinin bir senesini, Bediüzzaman’ın yanında kalarak, O Büyük Kumandana hizmet ederek geçirir… Üstelik Askerî Birliğine ayda sadece birkaç kere giderek… “Talebim üzerine, ‘seni yanıma alacağım’ diyen Bediüzzaman’ın mânevî tasarrufu ile oldu bu iş” diyor kendisi... 
 
1959 senesinin son günlerinde, Bediüzzaman Hazretlerinin İstanbul’a bir ziyareti olmuştur. Bu sırada yaşanan bazı hâdiseler sebebiyle Üzeyir Şenler’in adı, o tarihteki bütün gazetelerde geçer… Sonradan, internet sitelerinde ve bazı yayınlarda yeniden çıkan bu haberlerin, hatalı yazıldığını üzülerek gören Üzeyir Şenler, bize, yaşadıklarını doğru şekliyle anlatmıştır. Daha doğrusu, bu konularda ilk defa bize konuşmuştur.
 
Baştan İslâmî yaşantıdan uzak olan ailesi, yani annesi, babası ve kardeşi Şûle, Üzeyir Şenler’in çabaları ve Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin dualarıyla, sonradan hakikati anlar ve hizmete sahip çıkarlar. Bilhassa Üzeyir’den dört yaş küçük olan kız kardeşi Şûle Yüksel Şenler, ağabeyinin destek ve tertibiyle Anadolu kadınlarının uyanışına, şuurlaşmasına yaptığı hizmetlerle bir efsane olmuştur... 
 
(Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor-5)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
12 Yorum