Bediüzzaman,Muhakemat ve belagate bakışı
Üç makale şeklinde yazılan, 1911’de telif edilen, Bediüzzaman’ın Muhakemat adlı eserin Türkçe baskı nüshaları...
Risale Haber-Haber Merkezi
Muhakemat, doğru düşünme, doğru anlama ve doğru ifade etme imkânı sağlayan rehber niteliğinde bir eserdir. Said Nursi, İşaratü’l-İ’caz (1914-1916) tefsirinin bir girişi ve mukaddemesi olarak ifade ettiği ve “mariz bir asrın, hasta bir unsurun, alil bir uzvun reçetesi, İslamiyetin cilası” diye nitelendirdiği Muhakemat’ı yazma amacını eserin giriş bölümünde İslam araştırmacılarına ve sadık düşünürlerine yardım etmek ve kuvvet vermek olarak açıklar.
Üç makale şeklinde yazılan, 1911’de telif edilen, Bediüzzaman’ın Muhakemat adlı eserin Türkçe baskı nüshaları “Muhakemat veya Saykalü’l-İslamiyet” olarak adlandırılırken; Arapça baskı nüshaları ise “Reçetetü’l-Ulema veya Reçetetü’l-Havas” olarak adlandırılmış ve neşredilmiştir. Bu eser “Âlimler İçin Reçete” olarak sunulmuş ve ilmi yöntemlerle akıl muhakemesinde İslam’a karışmış bulanık görüş ve akımları incelemiştir.
Said Nursi, bu eserinde matematiksel ifadeyle; İslamiyeti merkez noktasına aldığı ve koordinat sistemlerinde üç yönü ifade eden düzlemler düşünebileceğimiz üç makale halinde üç yöne açılmıştır. Makalelerinde İslamiyeti ifadede kullanılan belagat kültürüne, sonradan karışmış yabancı ve yıpratıcı unsurları ayıklarken çok hassas ve duyarlı çalışır. Teori ve ispatlarında sonucun pik yaptığı noktalarda bazı alimleri dahi kalemden düşüreceği öngörüsü -Said Nursi şu ilgili ifadeyi kullanır...
Yazının tamamı için TIKLAYINIZ