Beldeki yağlara dikkat

Beldeki yağlara dikkat

Bel çevresi yağları zayıf kişilerde de görülebilen bir durum olmakla birlikte hastalık habercisi olabilir

Bel çevresi geniş olan kişilerde kronik hastalıkların görülme sıklığı oldukça yüksektir. Özellikle kalp hastalıkları, metabolik sendrom ve tip 2 diyabetin sık gözlendiği bu kişilerde yağlanmayı azaltmak için doktor ve diyetisyen kontrolü şarttır.

Çünkü bu kişilerde oluşan hormon bozukluklarında ilaç tedavisi gerekebilir. Diyet tedavisi bel çevresi yağlanmasını azaltır, rahatsızlıkların oluşum riskini ortadan kaldırır.

Bel çevrenizdeki yağlanmanın nedeni ne?

Dengesiz ve yanlış beslenme önemli bir faktördür. Hareketsizlik ve buna bağlı enerji harcamada azalma. Kronik stres, fazla alkol tüketimi, bel çevresi yağlanmasının oluşmasında altta insülin direnci, kortizol fazlalığı, hipotiroidi, cushing (böbrek üstü hormonların fazla çalışması) gibi sağlık sorunlarının olup olmadığının araştırılması gerekmektedir.

Yağlı ve karbonhidratlı besinleri tüketirken dikkat!

Yine sıklıkla duyduğumuz cümlelerdir: "Ben hiç yağlı şeyler yemiyorum, yemeklerimi zeytinyağlı yapıyorum, evimize margarin, tereyağı hiç girmez. Fakat vücudum yağlanıyor?" Bilinmesi gereken en önemli gerçek vücutta oluşan yağ ile tüketilen yağ farklı şeylerdir.

Vücut yağı; yağ ve yağlı gıdaları tüketme dışında örneğin, simit, börek gibi hamur işi besinler, meşrubatlar, bisküvi, cips, gofret, tatlılar, hazır et suları, salata sosları gibi karbonhidratlı ve proteinli gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi sonucunda vücutta artar ve bel çevresinde depolanır.

Canınız sürekli tatlı çekiyor ve sık acıkıyorsanız...

İnsülin direnci ile olan hastalar "Yedikçe yeme isteğim artıyor, yemek sonrasında hemen canım tatlı bir şeyler çekiyor, sık acıkıyorum, çok sık tatlı yiyorum." gibi sıkıntılar yaşar.

Çünkü insülin direncinde aldığımız tüm besinlerin içeriğinde bulunan karbonhidrat olan şeker kandan hücrelere taşınamıyor ve hücreler kendini sürekli aç hissedip beyne açlık sinyali gönderiyor.

O açıdan diyet yeterli ve dengeli öğünlerle sık aralıklı ve kan şekerini hızlı düşürüp kişiyi hemen acıktırmayacak şekilde planlanmaktadır.

Bu gıdalar bel çevresi yağlarınızı artırır

Özellikle glisemik indeksi düşük diyetlerde pizza, burger gibi fast food yiyecekler, beyaz pirinç, makarna, gözleme, börek, reçel, bal, tatlılar, meyvelerden muz, incir, kavun, üzüm gibi daha birçok besinde kısıtlama yoluna gidilmektedir.

Çünkü bel çevresini artıran besinler genelde glisemik indeksi yüksek gıdalardır. Uzun açlıklar başta bel çevresi olmak üzere yağlanmayı artırır. Önemli olan sık aralıklarla yeterli miktarda tüketmektir.

Bilimsel çalışmalar bir kişinin günde 8.000-10.000 adım atması gerektiğini gösteriyor. Bir adımsayar alarak günlük kaç adım attığınızı ölçebilirsiniz. Unutmayın ki; egzersiz yapmak vücutta genel yağlanmayı azaltan en önemli etkenlerden biridir.


haber7