Beyinde inanılmaz Sanat merkezi

Beyinde inanılmaz Sanat merkezi

Beyni anlamak için yapılan araştırmalar tüm dikkatleri nöropsikoloji üzerine çekti.

Prof. Dr. Cengiz Kuday, sayıları renkli gören hastalar ve hayalet ağrılarla ilgili çalışmaların beyni anlamaya yardımcı olduğunu kaydetti. Kuday, "Çalışmalar, insan beyninde 30'a yakın sanat merkezi olduğunu gösteriyor" dedi...

Beyin hastalıklarının kişilerin zihinsel ve davranışsal olaylara etkilerini saptamaya çalışan nöropsikoloji bilimi, insan beyninin nasıl çalıştığını tüm detaylarıyla ortaya koymaya çalışıyor.

İPUÇLARI YAKALANDI

Bu alanda çalışan en tanınmış nöropsikoglardan California Universitesi Beyin ve Algılama Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Vilayanur S. Ramachandran'ın yapığı son çalışma tüm gözleri nöropsikoloji bilimine çevirdi. Ramachandran'ın özellikle fantom (hayalet) ağrı ve sinestezi (sayıları renkli gören hastalar) ile ilgili yaptığı çalışmalar, insan beyninin nasıl çalıştığını, sınırının ne olduğu konusunda pek çok ipucu veriyor.

Bu çalışmaların çok önemli olduğunu söyleyen Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof.Dr. Cengiz Kuday, Ramachandran'ın sanat ve beyin üzerine de bir çalışmasını değerlendirdi. Kuday, "Ramachandran'ın yaptığı bu çalışma insan beyninin sanatı nasıl algıladığına, bu algının da beyni anlamaya yardımcı oluyor" diye konuştu.

BEETHOVEN’IN ESERİ

Beethoven'in son eseri olan 9. senfoniyi tamamen sağırken yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Kuday, "Beethoven bu eseri ölümünden 3 yıl kadar önce tamamen sağırken bestelemiş ve dolayısıyla icrasını hiç bir zaman duyamamıştır. Çünkü müzik beyindedir. Duymasına gerek yoktur" ifadesini kullandı.

HAYALET AĞRILARIN TEDAVi

SiHayalet ağrılara da değinen Prof. Kuday, uzuvları kopmuş bazı kişilerin olmayan organlarının ağrısını duyabildiklerini vurguladı. Kuday, "Mesela kişinin kolu kopmuştur, kazaya uğramıştır, olmayan kolunun ya da bacağının ağrısını duyabilir. Buna fantom ağrısı deriz. Tedavi ise ayna ile olur. Kişi aynada solu sağ, sağı sol görür.Aynaya bakar ve kopmuş kolunu sağlam görür. Ağrısı diner" diye konuştu.

OTİSTİKLER ÇOK GÜZEL RESİM YAPAR

Bazı otistiklerin de sanat dallarında herkesin beğenisini kazanan eserler ortaya koyabildiklerini belirten Dr. Kuday, şöyle devam etti: "Otistik çocuklar çok güzel resim yapabilir. Çünkü beyinde bir takım sanat merkezleri vardır 30'a yakın. Bir tanesine sağ parietal deriz. Otistiklerde beynin diğer bölgeleri hastalık nedeni ile harap olduğu için sağ parietali çalışır ve beynin tüm enerjisi oraya akar. O nedenle de otistikler çok güzel sanat eserleri ortaya çıkarabilir. Aynı çocuk büyüyüp tedavi edilince de bu yeteneği kayboluyor"

ŞU MÜZİK KULAĞI DEDİKLERİ ŞEY

Beyinde 30 ayrı sanat merkezi olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Cengiz Kuday, müzik kulağı olan kişilerin beyinlerinin farklı olduğunu ifade etti. Kuday, "İnsan beyninde bir merkez vardır. Sol temporal diye. Burada bir sirus vardır. Eğer o sirus derinse o kişide müzik kulağı vardır. Eğer silikse siz ona ne kadar terbiye verirseniz verin müzik kulağı yoktur" diye konuştu.
Bugün