Bilim insanları Dünya'ya çarpan asteroid sayısındaki artışı tartışıyor
Neden asteroid sayısında artış yaşandı?
Bilim insanları son 290 milyon yılda dünyaya düşen büyük asteroid sayısının önceki 700 milyon yıla göre 2,6 kat daha fazla olduğunu açıkladı.
Perşembe günü Journal Science dergisinde yayınlanan yeni çalışmanın bulgularına göre sayısal olarak önemli bir artış yaşandığı belirlenmiş olsa da endişelenecek bir durum yok çünkü ortalama göze alındığında büyük bir asteroidin düşme olasılığı birkaç milyon yılda bire denk geliyor.
Çalışmayı yürüten ekip tüm dünya yüzeyini inceleyerek 290 milyon yaşından genç 29 krater ve 291 ila 650 milyon yaş aralığında olan 9 krater tespit etti. Ne var ki, yüzeyin yüzde 70'i sularla kaplı olduğu ve önemli bir kısmında da buzullar bulunduğu için birçok başka kraterin yüzeyinin törpülendiği ve şekillerin kaybolduğu düşünülüyor.
Ay yüzeyi bir fikir veriyor
Görünemeyen ancak son 290 milyon yıl içerisinde oluştuğu tahmin edilen toplam krater sayısı ise 260. Dünya'ya çarpan asteroid sayısını anlamanın ve sağlıklı tahmin yürütmenin bir yolu da ay yüzeyini incelemek. Ay da Dünya'ya gelecek olan asteroidlerin yolu üzerinde olduğu için ay kraterleri gök bilimcilere bir referans noktası sağlıyor
300 milyon yıl önce ne oldu?
Neden asteroid sayısında artış yaşandı? 300 milyon yıl önce ne oldu da olasılıklar iki katından fazla arttı?
Bu noktada bilim insanları arasında bir fikir birliği yok ancak çalışmaya göre o tarihe kadar çarpan asteroidler dünyanın kütlesini ve hacmini büyüttü ve onu daha büyük bir hedef haline getirdi. Kütlesi ile birlikte çekimi de artan gezegen Güneş Sistemi'ndeki asteroid kuşağından içeri düşen parçaları kendine çekmeye başladı.
Bir sonraki en ciddi tehlike 861 yıl sonra
NASA'nın takip altında tuttuğu asteroiler arasında şimdilik dünyayı tehdit eden bir durum yok. Beklenen en ciddi tehlike ise bundan 861 yıl sonra, Dünya'nın çok yakınından geçecek olan 1,3 km genişliğindeki bir asteroid. Ancak tüm hesaplamalar bu dev cismin yüzde 99,988 ihtimalle Dünya'yı ıskalayacağını gösteriyor.
65 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan dev bir asteroidin, dinazorlar başta olmak üzere gezegendeki yaşamın neredeyse tamamını ortadan kaldırdığı biliniyor ancak olasılıklar o kadar küçük ki bilim insanları endişelenmek için öncelik vermemiz gereken başka şeyler olduğu görüşünde.
Euronews
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.