Bir ayette "İnsan, gerçekten çok zalim, çok nankördür." deniyor. Bu bütün insanlar için geçerli midir?
“Allah, kendisinden istediğiniz her şeyden size verdi. Allah’ın nimetlerini saymaya kalkarsanız, sayamazsınız. İnsan gerçekten çok zalim ve pek nankördür.” (İbrahim, 14/34).
Buradaki “insan” kelimesi, nevi olarak insana bakar. Fakat, asıl hedef aldığı kimseler ise, yalnız zalim ve nankör olanlardır.(Ebu’s-Suud, ilgi ayetin tefsiri).
Aslında insan kelimesi, genel bir kavram olmakla beraber, Kur’an’da çokça hususî bazı kimseler için kullanılır. Örneğin Meryem suresinin “İnsan: Sahi ben öldükten sonra diriltilip kabrimden çıkarılacak mıyım?” mealindeki 66. ayetinde yer alan “insan” kelimesi, haşri inkâr eden kâfir olan insanlar için kullanılmıştır. (İbn Aşur, 14/34. ayetin Tefsiri)
Kanaatimizce, Kur’an’da -olumsuz anlamda- hususî şahıslar veya kesimler için genel bir kavram olarak “insan” sözcüğünün kullanılmasının birkaç hikmeti vardır.
Bunlardan biri; bir irşat kitabı olan Kur’an’ın bu üslubu tercih etmesi, diğer insanları bu çirkin davranıştan uzaklaştırmak, onlara da uyarıda bulunmaktır.
Biri de, bu tür zalim ve nankörlerin de birer insan olduklarını, dolayısıyla bütün insanları töhmet altında bıraktıklarını hatırlatmakla, toplumun bu tür insanlara dikkat etmesini, onların ıslahına çalışmasını sağlamaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.