Bir keşfedildi pir keşfedildi
Sakarya’da bulunan ‘Acarlar Longozu*’ (Subasar Ormanı), deniz, göl, kumul ve orman ekosistemlerini bir arada barındıran dünyanın nadir tabiat köşelerinden biri.
Duran Savaş'ın haberi:
Sadece burada bulunan su menekşesi, keşfedildiği günden beri, yurtiçi ve yurtdışından büyük ilgi görüyor. Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü alanın yakınında yer alan Longoz, zengin bitki ve hayvan türlerini barındırıyor. 243 kuş türüne ev sahipliği yapan longoz biyolojik çeşitliliğiyle görenleri hayran bırakıyor. (*Longoz: Tabanı çeşitli ağaç ve bitki türleri ile kaplı olan göl ve sulak alanlar.)
Daha önce varlığı bile bilinmeyen Sakarya’daki Acarlar Longozu, şimdilerde Türkiye’nin en çok ziyaret edilen tabiat alanlarından. Türkiye’de sadece Acarlar Longozu’nda bulunan su menekşesi, yurtiçi ve yurtdışından büyük ilgi görüyor. 2 bin 517 hektarlık alana yayılan longoz, Çevre İl Müdürlüğü tarafından Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Sahası ilan edildi. Acarlar Longozu’nun bir diğer özelliği de göl tabanının, geçilmesi zor orman formasyonu ile kapalı olması sebebiyle birçok bitki ve hayvan türünü barındırıyor olması. Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü alanın yakınında yer alan Acarlar Longozu, zengin bitki ve hayvan türlerini barındırdığı için korunması amacıyla Dünya Bankası tarafından da Küresel Çevre İmkanı (GEF) projesine alındı. Bern Sözleşmesi gereği koruma altında olan 6, küresel ölçekte tehlike altında olan su menekşesi ve göl soğanı gibi 2 bitki türünün bulunduğu bu yeşil alan, ayrıca 243 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Biyolojik çeşitliliğiyle görenleri kendine hayran bırakan longoz, eski Sakarya Valisi Nuri Okutan ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in çabalarıyla birkaç yılda bilinir hale geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre, yaklaşık 100 ülkeden binlerce insan, longozu görmek için Acarlar’ı ziyaret etti.
Zaman