'Biyografik romanlar yazılsa, sinemaya da katkı sağlar'
Nevşehir Üniversitesi'nin Prof. Dr. Mustafa İsen adına düzenlediği 'Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu' bugün sona erecek.
İlk insan, ilk Peygamber Hazreti Adem ile ilgili bilgilerin kitaplarımızda yer aldığına bakılırsa insanlık tarihi kadar eski bir bilim dalı biyografi. Dünya yüzünde olup bitenleri tarih kaydettiği gibi, o olaylarda rol oynayanları da biyografi ile uğraşanlar sonraki nesillere tanıtmış.
Hazreti Peygamber'in hayatını kaleme alma ile başlayan İslâm tarihçiliği, bu bilimin gelişmesinde büyük katkı sağlamış. Tarih kitaplarında ayrılan bölümler, tezkireler ile Osmanlı döneminde de bu alanda önemli örnekler verilmiş. Nevşehir Üniversitesi'nin bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen adına düzenlediği sempozyumda bir araya gelen yurtiçi ve dışından 100'e yakın akademisyen ve yazar, klasik dönem Türk edebiyatında biyografi yazarlığını konuşuyor.
Önceki gün Nevşehir'de başlayan 'Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu'nun açılışında konuşan Prof. Dr. Mustafa İsen, biyografik eserler içerisinde eksik kalan alanlardan birinin biyografik romanlar olduğunu, biyografik romanlarda sağlanacak ilerlemelerin sinema ve sahne sanatlarına da yansıyacağını söyledi. Sekizinci yüzyılda Halep için 800 ciltlik biyografi yazıldığına değinen İsen, bu geleneğin Türk edebiyatında da 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar devam ettiği bilgisini verdi. İsen, şair tezkireleri ile ilgili internet üzerinden yapabilecek bir çalışmanın yanı sıra sufiler, bilginler ve devlet adamları ile ilgili de biyografik eserlere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. İsen, "Şair tezkireleri 1538'den 1954'e kadar hiç kesilmeden bazen aynı dönemi birkaç kişi doldurarak gelmiş bir dönemdir. Osmanlı kültüründe biyografi geleneği o kadar zengin ve köklüdür ki, çiçek yetiştiricilerinin bile biyografileri vardır. Tezkirelere göre Divan Edebiyatı İsimler Sözlüğü'ne benzeyen daha kapsamlı, çağdaş okuyucunun istifade edebileceği yayınların yapılması lazım. Şair tezkireleri ile ilgili çalışmalar internet üzerinden yapılmalıdır. Çağdaş organizasyonlarla geliştirilmesi konusunda edebiyatçıların yapmaları gerekenler var." dedi.
Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, Türk edebiyatında ilk örnekleri 15. yüzyıldan itibaren verilen ve okuyucunun yazarı iç dünyası ile tanımasına yardımcı olan biyografinin ilk kez geniş kapsamlı bir sempozyuma konu olduğuna dikkat çekti. Sempozyumla birlikte Prof. Dr. Faruk Taşkale'nin Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi fuayesinde 'Altın Harfler Geçmişten Geleceğe' tezhip sergisinin açılışı da gerçekleştirildi. Türkiye'nin yanı sıra Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan bilim adamlarının da katıldığı 'Uluslararası Klasik Türk Edebiyatında Biyografi Sempozyumu' bugün sona erecek. Sempozyumda 50 bildiri sunulacak.
Zaman