Biz ölülerimizin arkasından dua okuruz

Biz ölülerimizin arkasından dua okuruz

Günay: Kendi cenazemizi kendi ritüellerimize uygun olarak yapmalıyız

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya’da şehit cenazesinde cenaze marşı çalan askeri bandoyu engellemesi nedeniyle gelen tepkilerle ilgili, “Cenaze marşı, devleti toplumdan koparan bir yaklaşım” değerlendirmesi yaptı.

Günay, Kanal 7’de bir televizyon programında şunları söyledi:

- Şehitlik yüce bir makamdır. Bizim gelenek ve inançlarımıza göre toprağa verilip son görevimizi yerine getirecekken devlet başka bir saygı gösterisinde bulunmaya kalkıyor. Onu çok anlamaya çalışıyorum; ama bizim toplumumuzun örfü ile bağdaşmadığı için biraz toplumdan devleti koparan bir yaklaşım.

- Chopin’in Cenaze Marşı çalınıyor. Bu, batı enstrümanı dinlememiş bir köy yerinde bir şaşkınlık, garipseme yaratıyor. Sanki törenden koparılma, dışlanma duygusu yaratılıyor. Ben bunu yıllar önce doğduğum kentte gözlemiştim. Perşembe ilçesinde bir köyde, belediye bandosu başını gözünü yararak Chopin çalmaya kalkmıştı.

- Geçen günkü askeri bandoydu, biraz daha mükemmeldi. Çok önceden karşılaştığım bu manzara bir Fellini filmi gibi çok absürt gelmişti. Cenaze Marşı diye bizim bildiğimiz Chopin’in iki numaralı piyano sonatının bir bölümüdür. Biz de bunu devlet törenlerinde cenaze marşı olarak kullanıyoruz. Halk kültürü, gelenek ve inançlarımızla ciddi bir kopukluk yaşanıyor.

- Biz ölülerimizin arkasından dua okuruz. Bazıları tekbiri yanlış algılıyor. Tekbir, gösterilerde ‘Ya Allah Bismillah Allahuekber’ diye slogan tarzında söylenen değil. Cenazelerde, dini ritüellerde söylediğimiz tekbir büyük bestekar Mustafa Itri Efendi’nin Segah İlahisi’dir. 300 yıllık bir gelenek. Kendi cenazemizi kendi ritüellerimize uygun olarak yapmalıyız.”

Hürriyet