'BM'nin İsrail'i eleştirmesinden memnuniyet duyduk'
Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Ureykat, BM Genel Sekreteri Mun'un, İsrail'i eleştirmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Başmüzakereci Saib Ureykat, Birleşmiş Milletler (BM)Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında yerleşim birimi kurmaya devam etmesini eleştirmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
Yaptığı yazılı açıklamayla, Mun'un İsrail'e yönelik eleştirisinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ureykat, eğer 1967 sınırında 2 devletli çözüm seçeneğini korumak istiyorsa uluslararası topluma İsrail hükümetini sorgulama ve yargılama çağrısında bulundu.
Ureykat, İsrail hükümetinin, kendi projesini uygulayarak 2 devletli çözüm seçeneğini yıktığını ve bunu ırk ayrımına dayalı devlet ilkesiyle değiştirdiğini dile getirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nde dün düzenlenen "Ortadoğu ve Filistin sorunu" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında yerleşim birimi kurmaya devam etmesini eleştirmişti.
"Barış yönünde ilerleme sağlanması için İsrail'in yerleşim faaliyetlerini dondurması gerekir" diye konuşan Ban, İsrail Hükümeti'nin işgal altındaki Batı Şeria'da 150 yeni yerleşim birimi yapımı planını onaylaması nedeniyle endişeli olduğunu kaydetmişti.
İsrail'in geçen hafta da Batı Şeria'da Filistinlilere ait bin 540 dönümlük araziye el koyma kararı aldığını hatırlatan Ban, "Yerleşim birimi faaliyetlerinin sürmesi, Filistin halkı ve uluslararası topluma karşı hakarettir. Bu faaliyetler İsrail'in iki devletli çözüme olan inancının temelden sorgulanmasını haklı olarak gerektiriyor" şeklinde konuşmuştu.
Yerleşim birimi faaliyetlerinin sürmesini "provokatif eylem" olarak nitelendiren Ban, bu eylemlerin işgal altındaki topraklarda İsrailli yerleşimci nüfusunu artırdığını ve muhtemel siyasi süreçlerin altını oyduğunu vurgulamıştı.
Ban Ki-mun, işgal altındaki topraklarda Filistin halkının İsraillilere yönelik bıçaklı saldırı eylemlerine de değinerek, siyasi süreçte yaşanan tıkanıklık ve 50 yılı aşkın işgalin Filistinlilerin sukut-u hayale uğramalarına neden olduğuna işaret etmişti.
Bu durumun insanları şiddet eylemlerine yöneltmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Ban, "Ezilen halklarda asırlardır görüldüğü gibi, işgale tepki vermek doğal bir insan eylemidir. Bu genellikle nefret ve aşırılık potansiyeli de barındırır" diye konuşmuştu.
Ban, işgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan realitenin Filistin Devleti'nin kurulma ve Filistin halkının saygın bir şekilde yaşama ihtimalini yok etmekte olduğunu da söylemişti.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.