Boy kısalığının sebebi beslenme yetersizliği

Boy kısalığının sebebi beslenme yetersizliği

Yapısal boy kısalığının ergenliği de geciktirdiği belirtiliyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, beslenme yetersizliğinin, kronik hastalıklar dışında boy uzamasını etkileyen en önemli sebepler arasında yer aldığını söyledi.

Atabek, büyümenin çocukların genel sağlık durumlarını yansıtan en iyi gösterge olduğunu vurguladı.

Büyümenin değerlendirilmesinin, doktorların olduğu kadar anne ve babaların da yakından izlemesi gereken bir konu olduğunu ifade eden Atabek, büyümenin, kemiklerin uç kısımlarındaki büyüme plakları denilen kıkırdak dokunun gelişmesiyle sağlandığını belirtti.

Ergenlik döneminin sonunda büyüme plaklarının kapanmasıyla erişkin boyuna ulaşıldığını anlatan Atabek, büyümenin anne karnında başladığına, ergenlik döneminin sonuna kadar sürdüğünü dile getirdi.

Yapısal boy kısalığı ergenliği de geciktiriyor

"Beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar dışında boy uzamasını etkileyen en önemli nedenler arasında yer alıyor. Ülkemizde yetersiz beslenme ve obezite sıklığı yüksek olduğu için boy kısalıklarında beslenme bozuklukları mutlaka iyi değerlendirilmelidir" diyen Atabek, şöyle devam etti:

"Her çocuk sağlıklı büyüme ve gelişme süreci yaşamıyor. İleri prematüre bebeklerde büyümeyi yakalama oldukça gecikebilir. Normal doğan bebeklerde doğum sonrasında boylarının büyüme eğrilerinin normalin altında olması, en az 6 aylık izlemelerde büyüme hızının düşük olması veya anne babaya göre boyun kısa olmasını boy kısalığı kabul ediyoruz. Boy kısalığı olan bir çocuğun tedavisi kısalığın nedenine göre uygulanır. Yapısal boy kısalığı olan çocuklar aynı zamanda ergenliğe de geç giriyor. Boya göre kilosu düşük çocuklarda kronik paraziter enfeksiyonların araştırılması önemlidir."

Atabek, günümüzde büyüme hormonu eksikliğine bağlı boy kısalığı olan çocukların boylarının büyüme hormonu verilerek uzatıldığına işaret ederek, "Boy kısalığıyla ilgili zamanında yapılacak değerlendirme, hem altta yatabilecek sistemik, hormonal veya beslenme sorunlarının erken tanısı hem de tedavinin başarısı için önemlidir" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.