Bu cihaz yürütüyor

Bu cihaz yürütüyor

'Bazı nörolojik hastalıklar, kafa travması, inme ve omurilik yaralanmalarında kaybolan yürüme yeteneği, robotik yürüme sistemi ile tekrar kazanılabiliyor'

Daruşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, diğer adı Lokomat olan, Robotik Yürüme Sistemi'nin, teknolojinin geldiği son nokta olduğunu ifade ederek, "Bazı nörolojik hastalıklar, kafa travması, inme ve omurilik yaralanmalarında kaybolan yürüme yeteneği, robotik yürüme sistemi ile tekrar kazanılabiliyor" dedi.


Fizik tedavi ve rehabilitasyonun, belki de tıbbın en çok özveri ve sabır gerektiren alanlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Kalyon, fizyoterapistlerin, kaza ve hastalık sonucu yürüyemez duruma gelen hastaların sadece bir adım atabilmesi için aylarca çalıştığına dikkat çekti. Prof. Dr. Kalyon, "Tıp teknolojisi hem hastaların hem de fizyoterapistlerin yüzünü güldürecek cihazlar üzerinde çalışmaya devam ediyor. Onlardan biri de teknolojinin geldiği son nokta olarak tanımlanan Robotik Yürüme Sistemi, diğer adı ile Lokomat. Lokomat, birtakım nörolojik hastalıklar (MS, Parkinson), inme, travmatik beyin hasarı ve omurilik yaralanması nedeni ile yürümez durumda olan hastaların hizmetinde" diye konuştu.


Bu sitemi, hastanın yürüme yeteneğini kazanması için rehabilitasyon programlarına eklediklerini belirten Prof. Dr. Kalyon, "Robotik yürüme sistemi, yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş olan hastalara yeniden bu yeteneği kazandırabilmek için kullandığımız yeni teknoloji ürünü bir sitem. Birinci bölümde hasta askılarla yukarıya kaldırılıyor, böylece vücut ağırlığı eksiltiliyor. İkinci bölümünde ise hastanın her iki diz ve kalça eklemlerine robot kısımlar monte ediliyor.


Hastaların sistem yardımıyla da olsa yürüdüğünü görmesi ve hissetmesi motivasyonlarını da olumlu etkiliyor. Normal yürümede beyne giden uyarılar, robotik yürümede de benzer şekilde gitmiş oluyor ve böylece beyindeki hareket merkezi fizyolojik şekle en uygun şekilde uyarılmış oluyor İnmede vücudun bir yarısında felç oluyor, diğer yarısı sağlam oluyor. Bunlar tabi daha çabuk ilerleme sağlıyorlar. Lokomat hastaların, hem bedensel hem de moral takviyesi açısından rehabilitasyonuna önemli bir katkı sağlıyor" açıklamasında bulundu.


Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, Türkiye'de bu sistemin yaygın olmamasının büyük bir eksiklik olduğunun da altını çizerek, cihazın sadece Darüşşafaka ve Darülaceze Rehabilitasyon Merkezlerinde bulunduğuna dikkat çekti.

Haber Vitrini