Bu gezegen çok yalnız!
Astronomların son keşfi bilim dünyasını şaşırtacak cinsten.
Uzun süredir devam eden gözlemler sonucu, bilim insanları Dünya'ya 80 ışık yılı uzaklıkta herhangi bir yıldızın yörüngesinde hareket etmeyen bir gezegen keşfetti.
Uzay boşluğunda başı boş olarak bulunan gezegen, bizim güneş sistemimizin en büyük gezegeni Jüpiter'den tam 6 kat daha büyük.
Uzun bir süredir gözlemlerine devam eden astronomlar, uzay boşluğundaki bu kütlenin bir gezegen olup olmadığı konusunda, hemfikir değildi. Daha önce bu kütlenin sönmüş bir yıldız olabileceği ihtimalini de göz önünde bulunduran bilim insanları, ilginç cismin bir gezegen olduğunda birleşerek, keşiflerini kamuoyu ile paylaştı.
Gözlem ekibinin başında bulunan Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitisü'nden Michael Liu, daha önce böyle bir gezegenle karşılaşılmadığına dikkatleri çekti. Eskiden gezegenlerin sadece, merkezinde en az bir yıldızın bulunduğu sistemler içinde bulunabileceğinin düşünüldüğünü belirten Liu, son keşifleriyle birlikte bu yargının değiştiğini belirtti. Ayrıca Michael Liu, PSO J318.5-22 olarak tanımlanan gezegenin, bir yörüngeye sahip genç gezegenlerle aynı özelliklere sahip olduğunu ekledi. Bir güneşe sahip olmadığı için, yalnız gezegende yaşamın olmadığı tahmin ediliyor. Çünkü gezegenleri etrafında hareket ettikleri yıldızlar ısıtıyor.
Dünya’dan çok farklı
Yeni keşfedilen gezegen Dünya ile birçok farklılık gösteriyor. Öncelikle Dünya, merkezinde Güneş'in olduğu bir sistem içinde bulunuyor ve bir yörünge sahip. Güneş sistemi içinde Dünya'dan başka, 8 gezegen daha bulunuyor. Güneş'in etrafında dönen Dünya, her yıl bu düzenli hareketini devam ettiriyor. Yalnız gezegen ise bir yörüngeye sahip olmadığı için, hareketleri de düzenli değil ve yakınında herhangi bir komşu gezegen de bulunmuyor.
Zaman